Web Analytics

До Харкова приїхав прокурор МКС Карім Хан

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан втретє за час війни приїхав до України. Цього разу він відвідав Харків: міста обстрілів на Північній Салтівці, у середмісті, в Шевченківському районі.

Про візит Каріма Хана 15 червня повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Хан приїхав до України вже втретє за час війни.

«Відвідали разом Харків, який від початку повномасштабної агресії РФ майже постійно під ворожим вогнем, щоб обговорити спільні кроки стратегії притягнення до відповідальності та правосуддя. Внаслідок перманентних атак в місті та області загинули вже 760 цивільних, поранено більше 1000. Зруйновано більше 4000 об’єктів, з яких майже 2500 — багатоповерхівки», — написала вона у Facebook.

Ірина Венедіктова і Карим Хан. Фото зі сторінки Венедіктової у Facebook

Серед районів, які оглянув Хан — «спальна» 200-тисячна Північна Салтівка, найбільш пошкоджена від російських обстрілів.

«Тут немає жодних військових об’єктів, і при цьому майже кожен другий будинок — свідчення воєнного злочину. Історичні будівлі в центрі тепер — пам'ятки доби російського варварства у XXI столітті», — зазначила генпрокурорка.

Побували також у Шевченківському районі, де 26 травня від обстрілу загинули дев’ятеро людей і 17 зазнали поранень. За словами Венедіктової, територію радіусом в 1 км майже дві години безперервно обстрілювали, ймовірно, із самохідних гармат «Піон».

Посадовиця додала, що в незалежному розслідуванні Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду українська прокуратура надає активне сприяння Гаазі.

«Водночас ми разом працюємо в рамках Спільної слідчої групи на платформі Євроюсту, до якої Офіс прокурора МКС долучився вперше у своїй історії. Завдяки змінам до законодавства у МКС є необхідні процесуальні інструменти для роботи «на землі». На черзі — відкриття їх представництва в Україні», — каже Ірина Венедіктова.

За даними Офісу генпрокурора на 15 червня, від початку повномасштабного вторгнення Росії правоохоронці зареєстрували понад 17,5 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів. З них 16,8 тис. — щодо порушення законів та звичаїв ведення війни.

Також — 8,4 тис. злочинів проти нацбезпеки, з них 5,8 тис. — щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. 


Від російських обстрілів упродовж доби 14 червня дістали поранень семеро мирних мешканців Харківщини: четверо — у Чугуївському районі, двоє в Харківському й один в Ізюмському.