Web Analytics

Закон про ленд-ліз і 33 млрд доларів: як США планує допомогати Україні

Президент США Джо Байден 28 квітня звернувся до Сенату для схвалення додаткової підтримки Україні — у 33 млрд доларів. Палата представників Конгресу ухвалила закон про ленд-ліз, спрощений порядок надання військової допомоги.  

Свою позицію щодо ситуації в Україні Джо Байден висловив 28 квітня. Відео його виступу опублікувало «Суспільне».

«Я сьогодні відправляю у Сенат додатковий запит для того, щоб ми могли продовжувати відправляти в Україну важливі військові поставки. Додаткове фінансування буде спрямоване на військові потреби України протягом найближчих днів, тижнів, місяців, які мають важливе значення», — сказав він.

Байден зазначив, що така допомога дозволить Україні продовжувати опір російській агресії —отримати артилерію, броньовані машини, протитанкові системи тощо.

«Ми не направляємо військових в Україну. Ми не нападаємо на Росію, а допомагаємо Україні оборонятися проти російської агресії. Росія — це агресор без «якщо» і «але». Світ має притягнути Росію до відповідальності», — наголосив президент США

На його думку, Росія фактично зазнала невдачі в Україні, і тому тепер заявляє про «конфлікт з НАТО».

«Це просто свідчення їхньої поразки, невдачі. Ми даємо українцям військову допомогу, щоб українці могли чинити опір, а тепер вони (Росія — ред.) стверджують, що США і всі країни-члени НАТО також залучені до цієї війни», — каже президент США.

Байден додав, що заяви Кремля щодо ядерної зброї або потенційну потребу в ній є безвідповідальніими, і США готові «до будь-яких дій» з боку Росії.

Щодо ризиків у світовій енергетиці через війну в Україні він заявив: «Росія не є надійним постачальником енергоносіїв. Вона використовує це як зброю. Ми не дозволимо Росії шантажувати наших союзників і партнерів, не дозволимо використовувати газ і нафту, щоб погрожувати».

Байден зазначив, що Росія погрожує двом союзникам США — Польщі та Болгарії — припиненням постачання газу. «Ми бачимо, що зараз європейські країни стикаються із труднощами, намагаючись зменшити свою залежність від російських енергоносіїв», — констатував політик.

Він додав, що через дії президента Росії Путіна зараз неможливий експорт з України зерна та інших продуктів харчування.

«Буде дуже багато негативних наслідків для виробників зерна, виробників сонячної олії. Додаткове фінансування, яке буде виділене Конгресом для України, також буде передбачати розширення внутрішнього виробництва», — сказав він.

Байден також пообіцяв звернутися до Конгресу щодо конфіскації активів російських бізнесменів.

«Ми будемо полювати за їхніми яхтами, маєтками. Нам потрібно боротися з путінською клептократією, тому що це «погані хлопці» і вони повинні бути притягнуті до відповідальності», — пояснив він.

Вашингтон, округ Колумбія

Президент України Володимир Зеленський розповів, що із запланованого пакету допомоги у 33 млрд доларів більш ніж 20 млрд доларів можуть піти на оборону. Ще понад 8 млрд доларів — на економічну підтримку, 3 млрд доларів — на гуманітарну допомогу.

«Це дуже важливий крок Сполучених Штатів. І я вдячний за нього американському народу й особисто Президенту Байдену. Сподіваюся, Конгрес швидко підтримає цей запит на допомогу нашій державі. Президент Байден цілком справедливо сказав сьогодні, що цей крок — недешевий. Але негативні наслідки для всього світу від російської агресії проти України та проти демократії настільки масштабні, що в порівнянні з ними ця підтримка Сполучених Штатів є необхідною. Разом ми точно можемо зупинити російську агресію та надійно захистити свободу у Європі», — заявив Зеленський.

Того ж дня Палата представників Конгресу США підтримала законопроєкт про так званий ленд-ліз для України — спрощений порядок надання військової допомоги.  

«Палата представників прийняла S. 3522 — Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні від 2022 року 417 голосами проти 10», — йдеться у повідомленні на сторінці Палати у Twitter.

Тепер закон має підписати Джо Байден.

Що змінить ухвалення цього закону для України, пояснив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

«В тексті документу йде мова про надання президенту США розширених повноважень щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних засобів для «захисту цивільного населення від російського військового вторгнення» та для інших цілей. Після ухвалення акту голова Білого Дому зобов'язаний впродовж 60 днів встановити прискорені процедури для доставки продукції», — розповів він.

Закон про ленд-ліз також дозволяє значно прискорити постачання Україні озброєння, транспорту, продовольства та допомоги із США.

«І все це дозволить нам вибити російську армію з наших територій. Також потрібно розуміти, що ленд-ліз означає впевненість США в перемозі України над Росією», — додав Єрмак.


Програму ленд-лізу розробили у 1941 році, під час Другої світової війни, щоб прискорити надання військової допомоги союзникам США.