Web Analytics

Нацвідбір на Євробачення: у ДПСУ не надавали переможниці довідку щодо відвідування Криму

У Державній прикордонній службі кажуть, що не надавали переможниці національного відбору на Євробачення Alina Pash довідку про те, що вона їздила до Криму законно, з території України. У команді співачки пообіцяли розібратися з інцидентом.

Ситуацію з Alina Pash прокоментували організатори нацвідбору на Євробачення-2022, Національна суспільна телерадіокомпанія України.

«Держприкордонслужба не видавала документ про в'їзд у Крим з української території, який Alina Pash надала «Суспільному». Про це повідомили в ДПСУ журналістам «Суспільне новини», — мовиться у заяві.

Як уточнюється, менеджерка співачки заявила, що довідку про в'їзд співачки до Криму надав член команди, а не Alina Pash особисто.  

Держприкордонслужба не видавала документ про в'їзд у Крим з української території, який Аліна Паш надала Суспільному,...

Опубликовано Євробачення Вторник, 15 февраля 2022 г.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко каже, що відомству «невідомо, що це за документ».

«Державна прикордонна служба України проаналізувала інформацію, що була поширена Суспільним мовником України про документ, начебто наданий відомством фізичній особі для представлення в рамках відбору на Євробачення. Повідомляємо, нам не відомо, що це за документ, опублікований мовником, адже підрозділами Держприкордонслужби такий не створювався та під таким номером нікому не надавався», — сказав Демченко в коментарі «Укрінформу».

У команді Alina Pash інших подробиць щодо походження довідки поки не надають.

«Ми зараз усередині команди розбираємося, яким чином ця довідка була отримана, і що це за довідка, і як вона взагалі з’явилася у «Суспільного». Поки ми не розберемося в команді, я не можу називати вам імена», — цитує менеджерку співачки «Суспільне».

Вона додала, що офіційна заява буде, як тільки команда Alina Pash отримає документи від прикордонної служби.

«У будь-якому випадку це правда, що вона перетинала з української сторони кордон, і там має бути ця інформація, ми на неї чекаємо. Запит до прикордонної служби був здійснений минулого тижня. Для нас заява прикордонної служби була дуже шокуючим моментом, і ми зараз стараємося розібратися, щоб людям дати чітку і правильну інформацію, як це взагалі все відбулося», — стверджує представниця співачки.

Фото: eurovision.ua

Голова правління «Суспільного» Микола Чернотицький повідомив, що ситуацію обговорять на засідання оргкомітету Євробачення.

«Після отримання офіційної відповіді буде зібрано оргкомітет Євробачення, на яке буде запрошено Аліну Паш, і ухвалене відповідне рішення. Окремо як голова правління я буду звертатися до правоохоронних органів щодо надання підроблених документів», — написав він у Facebook.


Alina Pash виграла нацвідбір на Євробачення-2022 з піснею «Тіні забутих предків».

За правилами національного відбору, учасники мають гарантувати, що не виступали в Росії та Криму після 2014 року і не планують цього робити до фіналу Євробачення, а також що не їздили до Криму нелегально. Після перемоги співачці почали нагадувати про її візити до Росії та Криму. Вона відповіла, що запрошення на концерти в Росії отримувала, але жодного разу не погоджувалася, й у Москві була у 2017 році як приватна особа. Alina Pash також визнала, що виступала у Ялті — але на приватному заході, «на весіллі в українців». І додала, їздила на півострів легально.

Представники Alina Pash надали організаторам відповідну довідку з прикордонної служби — на підтвердження того, що вона їздила до Криму через пункт пропуску «Чаплинка». Суспільне оприлюднило її 13 лютого. Після цього активіст і блогер Сергій Стерненко заявив, що, за його інформацією, довідка сфальшована. Організатори нацвідбору звернулися за поясненнями до ДПСУ.

Фото на головній: Facebook/Alina Pash