Web Analytics

МОЗ скоротило термін самоізоляції для інфікованих коронавірусом

Якщо немає симптомів COVID-19 самоізоляцію можна завершувати за п’ять днів від дати їхньої появи або отримання позитивного тесту.

Про оновлення умов самоізоляції повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

«Через п’ять днів з дати появи симптомів або отримання позитивного тесту самоізоляцію можна завершувати. Основна умова — відсутність симптомів», — кажуть у МОЗ.

У такому випадку проводити ПЛР-тест для завершення самоізоляції не обов’язково.

Завершити її також можна, якщо минуло менше п’яти днів, але є негативний результат ПЛР-тесту.

Раніше обов’язкова самоізоляція тривала 10 днів.

Наразі підтвердженим вважається навіть випадок COVID-19 без симптомів, але з позитивним експрес-тестом на антиген.

Щоб заохотити українців щепитися проти COVID, уряд ще розширить програму «єПідтримка», повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Це має статися вже цього тижня.

«Окрім людей, старших за 60 років, купувати ліки за надані державою кошти зможуть і особи з інвалідністю I та ІІ груп. Також найближчим часом з’явиться можливість витрачати 1 тис. грн на комунальні послуги», — цитує Шмигаля пресслужба Офісу президента.

Загалом за програмою «єПідтримка» українцям вже перерахували 7,8 млрд грн.

У Харкові вже вакцинувалися понад половини містян, розповіла заступниця міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

На 7 лютого щеплення отримали 643,2 тис. людей — 54% відповідного віку та стану здоров'я. З них 4,1 — підлітки від 12 років.

Горбунова-Рубан нагадала, що в Харкові використовують вакцини Pfizer, CoronaVac та Moderna. Працюють усі 34 пункти вакцинації у поліклініках, у терцентрах Індустріального та Немишлянського району, в амбулаторії на вул. Доватора 7 у Новобаварському районі.

Щепитися можна і в центрах масової вакцинації — у торгових центрах «Україна», «Дафі», Ave Plaza, «Караван», «Нікольський», «Епіцентр» на проспекті Гагаріна тощо.

Фото: kharkivoda.gov.ua

Минулої доби в Україні підтвердили 34 353 випадки коронавірусної хвороби. Найбільше — в Одеській області, у Києві та на Львівщині. Одужали 15 193 пацієнти, померли — 255.

Загалом було вже понад 4,3 млн випадків. Подолали недугу майже 3,7 млн людей, померли — 101,6 тис.

На Харківщині за добу зареєстрували 2022 випадки. Найбільше — у Харкові та Харківському районі, а також у Богодухівському та Красноградському районах. Одужали 792 людини, померли — 12, кажуть у Харківському центрі контролю та профілактики хвороб.

Від початку епідемії було 281,2 тис. випадків. Одужали 241,5 тис. хворих, померли — 6661.

Інфографіка: labcenter.kh.ua


У МОЗ прогнозують збільшення захворюваності на COVID-19 найближчими тижнями — до 60 тис. випадів на добу. Потім ситуація має покращитися.