Web Analytics

Уряд підвищив мінімальну зарплату лікарям і медсестрам

Кабінет міністрів ухвалив постанову про підвищення заробітної плати лікарів та медсестер у 2022 році. 

Рішення щодо підвищення зарплати ухвалили під час засідання Кабінету міністрів 12 січня.

«Постанова передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медсестер. З 1 січня 2022 року зарплата лікаря має бути не менше 20 тис. грн, для медсестри — не менше 13,5 тис. грн», — прокоментував міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

У Міністерстві охорони здоров’я уточнюють: з 1 січня 2022 року зарплата медпрацівника в комунальних та державних закладах охорони здоров'я не може бути меншою ніж:

  • 20 тис. грн — для лікарів (крім інтернів), професіоналів з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я;
  • 13,5 тис. грн — для фахівців з початковим рівнем вищої медичної освіти та першим (бакалаврським) рівнем.

«Нова заробітна плата формуватиметься не лише з посадового окладу. До неї входитимуть також надбавки, доплати та премії за престижність лікарської праці. Обсяги додаткових виплат встановлюватиме безпосередньо керівник медичної установи», — додали у МОЗ.

Фото: Павло Пахоменко

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що розбудова медичної системи цьогоріч прискориться. За його словами, серед ключових позицій — збільшення оплати праці медиків та забезпечення додаткових фінансових гарантій.

«Підвищення зарплат — це, звичайно, не єдине нововведення, яке чекає медичну галузь. Завдяки рекордному бюджету НСЗУ буде підвищено фінансування лікарень, що дасть можливість також оновлювати та модернізувати медзаклади», — додав очільник уряду.

Також планується розвивати систему трансплантації.

«Минулого року ми побачили перші результати — понад 300 трансплантацій. Цей проект отримав належне фінансування та підтримку. Наразі в Україні діють 26 центрів трансплантації, яким витрати за операції покриваються з держбюджету», — зазначив Шмигаль.

Хочуть розширити й експериментальний проєкт з аеромедичної евакуації.


У бюджеті Харківської області на 2022 рік передбачили 925 млн грн видатків на охорону здоров’я. У бюджеті Харкова на медицину планують виділити понад 630 млн грн.