Web Analytics

Уряд змінює правила адаптивного карантину: що запропонувало МОЗ

В Україні змінюють карантинні правила. Йдеться передусім про використання COVID-сертифікатів, роботу громадських закладів у жовтій зоні.

Про новації в адаптивному карантині розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час засідання уряду 24 листопада.

Він зазначив, що в Україні фіксується спад захворюваності на COVID — в кожному з регіонів. Водночас Європа «щодня б’є рекорди» через повторні спалахи у деяких країнах.

«Ми також маємо готуватись до можливого повторного зростання кількості випадків. Тому МОЗ пропонує внести зміни до постанови про карантин», — наголосив Ляшко.

Зміни стосуються передусім жовтої карантинної зони.

«Якщо раніше бізнес міг обирати моделі діяльності в цій зоні — не перевіряти документи про вакцинацію чи негативний тест, а працювати відповідно до певних обмежень за площею, або перевіряти документи та працювати без обмежень відповідного рівня, то нові правила не передбачають такої опціональності», — розповів міністр.

Він уточнив, що у закладах матимуть не просто запитувати про наявність сертифікату та перевіряти їх наявність на вході, а зчитувати смартфоном QR-код. Для зчитування підходить лише застосунок «Дія».

Кав’ярні, фітнес-центри, театри кіно та інші заклади у жовтій зоні працюватимуть, якщо усі працівники та відвідувачі щеплені хоча б однією дозою, мають негативний тест чи сертифікат про одужання.

Термін дії «жовтих» COVID-сертифікатів — про щеплення першою дозою — скорочується учетверо.

«Він становитиме 30 днів, раніше він був дійсним 120 днів», — сказав Віктор Ляшко.

За даними Міністерства охорони здоров’я, минулої доби, 24 листопада, в Україні зафіксували 16 943 випадки коронавірусної хвороби.

«Найбільша кількість — у Києві (1688), Запорізькій (1066), Львівській (1048), Полтавській (967) і Донецькій (924) областях», — повідомили у МОЗ.

Одужали 26 811 пацієнтів. Померли — 628.

Загалом у країні було вже майже 3,4 млн випадків. Одужали близько 2,9 млн людей, померли — 82,9 тис.

На Харківщині за добу зафіксували 728 випадків COVID. Найбільше — в обласному центрі та Чугуївському районі, кажуть у Харківському центрі контролю та профілактики хвороб.  

Подолали недугу 1450 людей, померли — 36.

Від початку епідемії було вже 232,8 тис. випадків. Одужали понад 199 тис. хворих, померли — 5496.

Інфографіка: labcenter.kh.ua


У Харківській міськраді заявили про зниження захворюваності на COVID-19.