Web Analytics

У Харкові — новий мер: Терехов склав присягу міського голови

Під час позачергової сесії Харківської міськради Ігор Терехов достроково склав повноваження секретаря міської ради та проголосив присягу мера.

Позачергову сесію скликали 11 листопада. Ігор Терехов, обраний міським головою за підсумком виборів 31 жовтня, склав повноваження секретаря Харківської міської ради.

«Відповідно до постанови міської територіальної виборчої комісії від 1 листопада, на позачергових виборах Харківського міського голови, які відбулися 31 жовтня, я був визнаний обраним на цю посаду. У зв'язку з цим, я подав до міської ради заяву про дострокове припинення повноважень секретаря Харківської міської ради», — зазначив Терехов.

За складання повноважень депутати голосували таємно. Загалом видали 69 бюлетенів. «За» висловилися 63, «проти» — троє, ще двоє утрималися. Один бюлетень визнали недійсним.

Фото: city.kharkov.ua

Після цього Ігор Терехов склав присягу та офіційно вступив на посаду Харківського міського голови.

«Я, Ігор Терехов, усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що вірно служитиму громаді та народу України, дотримуватимусь Конституції та законів України, сприятиму їх втіленню в життя, охоронятиму права, свободи та законні інтереси жителів міста Харкова, сумлінно виконуватиму свої посадові обов'язки», — проголосив він текст присяги.

Голова Харківської міської територіальної виборчої комісії Олена Матвієнко вручила Терехову посвідчення та посадовий нагрудний знак мера Харкова. Вона зазначила, що він набув повноважень з моменту складання присяги.

Новообраний міський голова пообіцяв, що «буде мером усіх харків'ян, незалежно від політичних та особистісних уподобань», Харківська міська рада стане «найвідкритішою, а її діяльність — найпрозорішою».

«Я знаю, що ви чекаєте від влади Харкова. Це масштабні інфраструктурні проєкти, створення робочих місць із гідною заробітною платою, відродження виробництва, модернізація транспорту, доступна та якісна медицина, оновлення житлово-комунального господарства, екологічна безпека та культурний розвиток. І я вас не підведу. Все, що я обіцяв, все, що ви від мене чекаєте, ми втілимо в життя», — звернувся він до містян.

Терехов виступав російською — казав, що «через емоції».

Харківський міський голова обирається на п'ять років. Він очолює виконавчий комітет міської ради, головує на сесійних засіданнях.

Ігорю Терехову 54 роки, він харків’янин. Має дві вищі освіти: інженерно-будівельну та в галузі державного управління. Працював в Харківській міськраді та обласній адміністрації, був першим заступником міського голови Геннадія Кернеса. У грудні 2020 року Терехова обрали секретарем міської ради. На вибори міського голови він йшов від партії «Блок Кернеса — Успішний Харків».


Позачергові вибори Харківського міського голови відбулися 31 жовтня. Ігор Терехов, секретар міськради та виконувач обов'язків мера, набрав 50,66% голосів. 

За інформацією поліції, грубих порушень порядку під час голосування не було. Водночас спостерігачі «Опори» заявили про ймовірні фальсифікації на користь Терехова: звернулися до поліції та вимагали перерахувати голоси. Харківська міська ТВК у перерахунку спостерігачам відмовила. Вони звернулися до Харківського окружного адміністративного суду з позовами до трьох районних ТВК, але адмінсуд вимоги «Опори» не задовольнив — як і апеляційний суд пізніше.

Фото на головній: Telegram/Ігор Терехов