Web Analytics

Видання KyivPost зупиняє роботу: що кажуть журналісти та власник

Англомовне українське видання KyivPost зупинило роботу. Журналісти заявляють про звільнення та «помсту власника» — бізнесмена Аднана Ківана. Сам він стверджує, що хоче перезапустити видання.

Про припинення роботи KyivPost 8 листопада повідомила заступниця головного редактора Ольга Руденко.

«Незалежне видання Kyiv Post відсьогодні припинило існування. Зранку 8 листопада співробітники Kyiv Post прийшли на роботу, де дізналися, що їх звільнено», — написала вона у Facebook.

Фото: Facebook/Анна Миронюк

Руденко також поширила заяву колективу видання. У ній зазначається, що ще три тижні тому власник Kyiv Post, одеський забудовник Аднан Ківан, казав про інші плани — розширити Kyiv Post та запустити україномовне медіа під цим брендом.

«Тоді ця новина, а також призначення на керівну посаду людини, пов’язаної з власником, стали несподіванкою для редакції. Ми вбачали ризики в обраному Аднаном Ківаном форматі розширення видання та розцінювали це як втручання в редакційну політику. Спроба колективу зберегти незалежність Kyiv Post викликала супротив власника. Ми вважаємо припинення роботи видання та звільнення колективу розплатою Аднана Ківана», — йдеться у заяві.

Співробітники Kyiv Post нагадують, що видання за 26 років роботи піддавали тиску «кожен президент і кожен уряд», але жоден власник не закривав його. Ківан також обіцяв зберегти незалежність видання, коли купував його у 2018 році.

Журналісти також зазначають, що запропонували власникові продати газету або передати торговельну марку Kyiv Post до рук редакції. Він не погодився.

«Немає жодного «перезапуску» Kyiv Post, про який сьогодні оголосили. Є вбивство Kyiv Post як незалежного видання. Після цього буде можливий перезапуск псевдо-Kyiv Post з командою цілком лояльних до власника людей. Це не матиме стосунку до тієї журналістики, якою займався Kyiv Post 26 (!) років», — підсумовує Ольга Руденко.

Заяву із проханням про підтримку також поширили інші співробітники видання.

Нет никакого «перезапуска» Kyiv Post, о котором сегодня обьявили.

Есть убийство Kyiv Post, как независимого...

Опубликовано Ольгой Руденко Понедельник, 8 ноября 2021 г.

На сайті Kyiv Post розміщено повідомлення про те, що газета закриється «на короткий час».

«Одного разу ми сподіваємося знову відкрити газету — більшою та кращою», — наводяться слова власника Аднана Ківана.

Як зазначається, головний редактор Браян Боннер заявив, що піде на пенсію після закриття діяльності газети та збереження її архівів.

Це останній на сьогодні допис на сайті газети.

У коментарі «НВ» Ківан казав, що планує у майбутньому випускати Kyiv Post чотирма мовами — українською, російською, англійською та арабською.

«Ми вже набираємо команду. Сподіваюся, до кінця року проєкт буде відновлено», — повідомив він.

Фото: kyivpost.com

Низка журналістів звинуватила у причетності до закриття газети Офіс президента.

«Неофіційно проблеми у редакції почалися кілька тижнів тому. І наскільки мені відомо — пов’язані із тиском на Ківана з боку Офісу президента. Для розуміння: Kyiv Post — основне джерело інформації про Україну для посольств, міжнародних організацій та експатів. Джерело, яке писало про «вагнергейт», офшорний скандал, антикорупційні органи та реформи загалом. Комусь це, напевне, не дуже подобалось. І власнику це дали зрозуміти», — написала у Facebook головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва.

За її словами, намагатися впливати на Браяна Боннера та його колектив — «справа марна».

«Він відомий своєю принциповістю і за 25 років зміг зберегти незалежну редакційну політику. Тому вирішили просто позбавитися», — переконана Мусаєва.

Kyiv Post припиняє своє існування. На невизначений термін, обіцяє видавець, бізнесмен Аднан Ківан. Сьогодні журналісти...

Опубликовано Sevgil Hayretdın Qızı Musaieva Понедельник, 8 ноября 2021 г.

Речник президента Сергій Нікіфоров звинувачення відкидає — каже, ними «щиро та неприємно здивовані».

«Закликаємо не намагатися робити піар на проблемах авторитетного видання, а натомість брати з нього приклад — будувати собі ім”я щоденною якісною роботою», — заявив він.

Нікіфоров додав, що сподівається на продовження роботи видання зі «збереженням тієї якості та стилю, які ставили його на найвищий щабель серед українських медіа».

На ситуацію відреагувала посол Великої Британії Мелінда Сіммонс. Вона заявила, що здивована «раптовим рішенням закрити газету».

«Здивована раптовим рішенням закрити газету KyivPost, що була прикладом незалежної журналістики впродовж 25 років і відігравала важливу роль у підтримці реформ і демократії в Україні. Недобрий день для незалежних медіа. Сподіваюся, видання скоро повернеться»,  йдеться в дописі Сіммонс у Twitter.  


Англомовне видання KyivPost виходило з 1995 року, матеріали публікувалися у щотижневій газеті та на сайті. Чинний власник Аднан Ківан придбав його у 2018-му.