Web Analytics

Що показав паралельний підрахунок на виборах у Харкові: дані «Опори»

Громадянська мережа «Опора» провела паралельний підрахунок голосів на позачергових виборах Харківського міського голови. За її даними, лідирує Ігор Терехов, який отримав 50,06%.

Результати паралельного підрахунку презентував 1 листопада координатор спостереження Микола Зінченко.

Дані збирали на 220 дільницях з 605. Спостерігачі наводять такі підсумки голосування:

  • Ігор Терехов — 50,06%;
  • Михайло Добкін — 28,21%;
  • Олександр Скорик — 5,6%;
  • Костянтин Немічев — 4,45%;
  • Аліна Мустафаєва — 3,37%;
  • Володимир Плетньов — 2,81%;
  • Денис Ярославський — 2%;
  • Дмитро Маринін – 0,87;
  • Сергій Ряполов – 0,46%;
  • Віктор Величков – 0,35%.

Можлива похибка – 1,1% для Терехова і від 0,3 до 0,8% для решти кандидатів.

Інфографіка: Telegram/«Опора»

У день виборів «Опора» зафіксувала 311 порушень, розповів Микола Зінченко. Серед них — контрольоване голосування та перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів. Організація також заявляє про використання адмінресурсу під час виборчої кампанії секретаря міськради Ігоря Терехова.

«Ми зафіксували залучення бюджетників для агітації, використання ресурсів міської ради для власного піару, використання комунальних коштів, піар на різноманітних соціальних та інфраструктурних проєктах, намагання підкупу виборців — з використанням адмінресурсу», — перелічив Зінченко.

Спостерігачі не виключають, що за умов низької явки лідер виборчих перегонів міг би отримати меншу кількість голосів.

«Тобто, ми не можемо сказати, що якби не використання адмінресурсу, в нас би голосування завершилося в один тур. Цілком можливо, що його діяльність могла вплинути на результати виборів в Харкові», — заявив  Зінченко.

Ігор Терехов після закінчення голосування зазначав, що якби явка була вищою, то й результат «був би ще переконливішим».

«Ми чекали на іншу явку. Але, на жаль, висловлювання одного із нардепів, які пролунали напередодні виборів, відіграли свою роль. Проте я вдячний усім харків'янам, які прийшли проголосувати. Вибори пройшли спокійно та без ексцесів», — сказав він.

Звинувачення у використанні адмінресурсу він відкинув.

«Адмінресурс абсолютно не використовувався. Те, що сьогодні кажуть, ну, можливо, одиничні випадки якісь мають місце, але насправді адмінресурс у цих виборах точно не використовувався», — заявив Терехов.

Ігор Терехов. Фото: city.kharkov.ua


Позачергові вибори Харківського міського голови оголосили після смерті Геннадія Кернеса, який пішов з життя у грудні 2020 року внаслідок ускладнень коронавірусної хвороби. У перегонах брали участь 10 кандидатів, з них троє балотувалися від партій, решта — самовисуванці.

Голосування проходило у дев’яти округах, на 605 дільницях. За даними екзитполів, лідирує секретар міськради Ігор Терехов.

Явка виборців становила ​28,29%. За інформацією поліції, грубих порушень порядку під час голосування не було.