Web Analytics

Як щепитимуть підлітків від COVID: інформація Харківської міськради та ОДА

МОЗ дозволило щепити дітей від 12 до 17 років проти коронавірусної інфекції. Пропонують препарат Phizer.

Міністерство охорони здоров'я затвердило рекомендацію Національної технічної групи експертів з питань імунізації. Серед іншого, вони пропонували дозволити щеплення підлітків проти COVID.

Вакцинуватимуть препаратом від Pfizer/BioNTech: двома дозами з інтервалом у 21-28 днів.

«Враховуючи наявні дані з безпеки та ефективності вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech для дітей віком від 12 років, а також зростання захворюваності на SARS-CoV-2 серед дітей, рекомендовано проводити вакцинацію осіб віком від 12 до 17 років незалежно від приналежності до групи ризику за умови наявності щеплень, які відповідають віку з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації», — йдеться в офіційній заяві групи експертів.

Comirnaty протипоказана, якщо у дитини була серйозна алергія на один із компонентів вакцини. Дітям, які перенесли міокардит або перикардит (запалення серцевих м’язів, — ред.) після першої дози, другу слід відкласти «до отримання додаткових наукових даних».

У заяві також зазначається, що «клінічні дослідження різних типів вакцин для різних вікових груп дітей тривають».

Скріншот: moz.gov.ua

Як розповів директор Департаменту охорони здоров’я Харківської  обладміністрації Максим Хаустов, вакцинувати дітей 12-17 років в регіоні розпочинають 27 жовтня. 

«Я б радив звернутися до свого сімейного лікаря, проконсультуватися з ним і зробити знову ж таки у нього цю вакцинацію. Хоча за наявності бажання можна зробити в будь-якому пункті щеплення», — зазначив Хаустов.

Для щеплення обов’язкова згода батьків.

«У Європі вже давно запровадили вакцинацію дітей. Упевнений, що відповідно до міжнародних протоколів ми теж переймемо цей досвід», — додав посадовець.     

У Харкові щепити підлітків можна буде у пунктах вакцинації, облаштованих у дитячих поліклініках, каже заступниця міського голови Світлана Горбунова-Рубан. Наразі там вакцинують дорослих.

«Як тільки ми почнемо працювати з дітьми, пункти вакцинації переключаться на дітей, де все вже організовано», — зазначила Горбунова-Рубан.

У Харкові також планують відкрити нові пункти щеплення — на території шести ринків. Розглядають варіанти й щодо деяких великих торгових центрів.

Фото: kharkivoda.gov.ua

За даними Харківського центру контролю та профілактики хвороб, минулої доби, 26 жовтня, в регіоні щепили першою дозою 11,3 тис. людей, другою — 6,3 тис.

Загалом першу дозу отримали 658 тис. мешканців області, завершили імунізацію — 492 тис.

В Україні за добу щепили першою дозою 212 тис., другою 79,2 тис., звітують у МОЗ. Від початку вакцинальної кампанії — 9,3 млн і 7,1 млн відповідно.