Web Analytics

У Харкові посилять масковий режим — міськрада

Харківська міськрада посилить контроль за дотриманням карантинних обмежень, насамперед носінням масок у транспорті, магазинах і кав’ярнях.

Про посилення контролю йдеться у розпорядженні за підписом заступника міського голови Андрія Руденка.

Зазначається, що останнім часом ситуація з COVID-19 у Харкові погіршилася, а протиепідемічні заходи виконуються незадовільно.

«Особливу стурбованість викликає те, що контактні особи, які щоденно користуються громадським транспортом та перебувають в місцях скупчення людей, не виконують елементарні протиепідемічні заходи (насамперед використання респіраторів або захисних масок)… Керівники підприємств, які здійснюють перевезення населення міським транспортом, самоусунулись від контролю за виконанням протиепідемічних заходів», — мовиться у документі.

З огляду на це, департаментам міськради доручили прослідкувати, як дотримуються карантинних правил пасажири та водії транспорту, відвідувачі та персонал крамниць і кав’ярень, підприємств побутового обслуговування тощо.

Скріншот: city.kharkov.ua

Минулої доби, 27 вересня, на Харківщині підтвердили 547 випадків коронавірусної хвороби. За даними Харківського центру контролю та профілактики хвороб, найбільше заражених — у Харкові (432), Чугуївському (33), Куп’янському (28) та Ізюмському (24) районах.

Одужали протягом доби 148 людей, двоє померли.

Загалом захворіли вже 163,4 тис. мешканців регіону, одужали — 149,2 тис., померли — 3885.

Інфографіка: labcenter.kh.ua

Наразі Харківщина — друга в Україні за кількістю нових випадків за добу. Лідер — Дніпропетровська область (595). Також у першій п’ятірці — Донецька (528), Запорізька (500) області та Київ (461).

Усього в Україні зафіксували 6552 нові випадки. Подолали недугу 2927 людей, померли — 143.

Кількість хворих на COVID зростає десятий тиждень поспіль, розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час наради і Офісі президента. На сьогодні у країні їх — понад 94 тис. Пацієнти з коронавірусом та з підозрою на COVID займають 16,7 тис. ліжок у лікарнях.

Загалом в Україні для хворих на COVID-19 передбачено 90 тис. ліжок: наразі готові 45 тис., 97% з них забезпечені киснем. Ще стільки ж «можуть розгорнути додатково будь-якої миті за необхідності».

Під час наради наголошувалося, що за два тижні всі міністерства та центральні органи влади мають відзвітувати про перебіг вакцинації серед своїх працівників.

«Бажано, щоб було вакциновано двома дозами 70% працівників міністерств і центральних органів виконавчої влади. Наприклад, у Міністерстві оборони щеплення двома дозами вже отримали 84% працівників, у Міністерстві внутрішніх справ — 68%», — зазначають у ОПУ.

Аналогічних показників хочуть досягти й серед освітян. За інформацією Шмигаля, щепилися понад 70% з них.

Нарада в Офісі президента. Фото: president.gov.ua

Міністерство охорони здоров’я підготувало проєкт наказу, в якому перераховані професії, для яких профілактична вакцинація може стати обов’язковою. Наразі він розміщений на сайті Федерації профспілок України для обговорення.

МОЗ пропонує запровадити обов’язвоке щеплення від COVID для таких категорій:

  • співробітники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;
  • співробітники місцевих державних адміністрацій;
  • працівники установ професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних закладів освіти.

Залежно від ситуації цей перелік можуть розширити.

У пояснювальній записці вказується, що за законом «Про захист населення від інфекційних хвороб» представники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження і розповсюдження інфекційних хвороб, підлягають обов’язковій профілактичної вакцинації.

Також зазначається, що Європейський суд з прав людини у квітні 2021 року підтвердив законність обов’язкової вакцинації і те, що вона не суперечить Конвенції про захист прав людини. 


За словами головного державного санлікаря Ігоря Кузіна, Харківській області загрожує червона карантинна зона через зростання захворюваності на COVID.

Фото на головній: Національна поліція