Web Analytics

Голові Харківської облради обрали запобіжний захід у справі про «мільйонний хабар»

Вищий антикорупційний суд у Києві обрав запобіжний захід голові Харківської обласної ради Артуру Товмасяну, якого підозрюють в отриманні хабаря від директора комунального підприємства за збереження посади. Посадовцю призначили заставу майже у 3 млн грн. Свою провину він заперечує.

Рішення щодо запобіжного заходу Вищий антикорупційний суд ухвалив 5 серпня.

Сторона обвинувачення стверджувала, що хабар в 1 млн 50 тис. грн призначався саме для Артура Товмасяна. Іншими фігурантами називають його заступника Андрія Малиша та адвоката, якого слідство вважає спільником.

Серед матеріалів справи — протокол огляду мобільних телефонів Малиша (зокрема листування з Товмасяном), витяги з протоколів негласних слідчих розшукових дій, протоколи спостереження за передачею хабаря — заступнику голови облради та адвокату. Значну частину складають протоколи допитів директора обласного комунального спеціалізованого підприємства з виконання норм екологічної безпеки Сергія Шпаркого — саме у нього, за даними слідства, вимагали гроші.

«Малиш, спілкуючись зі Шпарким, неодноразово вказував, що вирішенням питання з правоохоронними органами, займається Товмасян. Крім того, Товмасян спілкується з депутатами, зокрема головами інших фракцій, для впливу на депутатів, які перешкоджали діяльності Шпаркого і загрожували його подальшому перебуванні на посаді директора КП», — мовиться у матеріалах справи.

Прокурор попросив не арештовувати голову облради, а визначити йому заставу у 3 млн 999 тис. 99 грн.

Сторона захисту вважає, що матеріали справи не доводять провину Товмасяна. 

«Розмови, які зафіксовані — заявника і Товмасяна, жодним чином не свідчать навіть про вимагання, передачу якоїсь неправомірної вигоди», — заявив захисник голови облради.

Він також додав, що Артур Товмасян не має повноважень для впливу на депутатів облради у питаннях щодо продовження роботи директорів комунальних підриємств, бо такі рішення ухвалюються колегіально.

Захисник попросив обрати запобіжним заходом особисте зобов'язання.

Артур Товмасян. Фото: Facebook/Харківська обласна рада

Сам Артур Товмасян заявив, що провини у хабарництві не визнає.

«Я своєї провини не визнаю, тому що я знаю точно: я цих грошей не брав», — сказав він.

Товмасян додав, що не має «якихось численних ділянок під будівництво», «бабусі-мільйонерки та дідуся-мільйонера».

«У мене немає мільйонів і ніколи не було. І у всіх тих подіях, які тут прописані і про які каже прокурор, я не брав участі», — наголосив посадовець.

Суд задовольнила клопотання обвинувачення частково — призначив заставу у 2 млн 996 тис. 400 грн, які треба сплатити протягом п’яти днів. Товмасян також має здати закордонний паспорт, йому забороняється спілкуватися з іншими фігурантами справи.

Днем раніше, після оголошення підозри у хабарництві, Артур Товмасян написав заяву про тимчасовий вихід із обласної фракції «Слуга народа».

«Свою непричетність тепер буду вимушений доводити у встановленому законодавством порядку. Наявність підозри не свідчить про наявність доведеної вини. Розуміючи, що цей процес може затягнутися, я написав заяву про тимчасовий вихід із обласної фракції «Слуга народа», — повідомив він у Facebook.

Детективи НАБУ вручили мені сьогодні підозру. Свою непричетність тепер буду вимушений доводити у встановленому...

Опубликовано Артуром Товмасяном Среда, 4 августа 2021 г.

4 серпня його виключили з фракції «Слуга народу» в обласній раді.


Заступника голови Харківської облради та адвоката затримали у справі про вимагання хабаря увечері 22 липня. За рішенням суду їх арештували на два місяці з можливістю внести заставу, проте обидва невдовзі вийшли з-під варти. 4 серпня оголосили підозру й Артуру Товмасяну.