Web Analytics

Шмигаль розповів, як Україна далі боротиметься з COVID

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував щеплення більшості дорослих українців до кінця року та постачання понад 40 млн доз вакцини.

Про боротьбу з коронавірусної інфекцією Денис Шмигаль розповів на засіданні Верховної Ради 21 травня, наголосивши на важливості вакцинації. 

«План залишається в силі: вакцинувати більшість дорослого населення до кінця цього року», — зазначив він.

На сьогодні вже є контракти на придбання 34 млн доз вакцин, а також поставку 8 млн за міжнародною програмою COVAX. Йдеться про препарати таких виробників:

  • Pfizer/BioNTec — 21,2 млн доз;
  • Novavax — 10 млн;
  • AstraZeneca — понад 10 млн;
  • Sinovac Biotech — майже 2 млн.

За словами Шмигаля, на щеплення передбачено 10 млрд грн з державного бюджету. Також є угода зі Світовим банком на 90 млн доларів, частину з яких спрямують на закупівлю вакцин, і ще 50 млн євро Україна отримає від Європейського інвестиційного банку.

«Ми всіх, хто хоче вакцинуватися, вакцинуємо абсолютно безкоштовно», — пообіцяв керівник уряду.

Кількість українців, які планують щепитися від COVID, збільшується.

«На початку року за різними соціологічними опитуваннями майже 30%, максимум 40% громадян України були готові робити щеплення. Квітневе опитування від ЮНІСЕФ виявило, що готові вже 63%. Я вважаю, це досягнення для нас», — заявив Денис Шмигаль.

Він наголосив, що в Україні будуть використовувати«перевірені вакцини». Купувати російський «Спутник V» не планують.

«Ми не купуватимемо вакцини у країни-агресора. Це важливий меседж», — заявив Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що проблем з тестуванням на коронавірус наразі немає, є можливіть може проводити по 100 тисяч тестів за добу.

«Звичайно, з цього питання ще можна дискутувати, але сьогодні немає ані черг на тести, ані затримок з видачі результатів», — сказав очільник уряду.

Денис Шмигаль також зазначив, що медзаклади, де лікують хворих на COVID, фінансують за планом, зараз затримок немає. У лікарнях, які підписали «ковідні пакети», весь медперсонал профільних відділень вчасно отримує доплату у 300%.

Минулої доби, 20 травня, в Україні підтвердили 4984 випадки коронавірусної хвороби, звітують у Міністерстві охорони здоров’я. Одужали 12 845 людей, померли — 202.

«Найбільша кількість підтверджених випадків — у Києві (453), Донецькій (408), Дніпропетровській (405), Запорізькій (354) та Київській (348) областях», — кажуть у МОЗ.

Загалом від початку епідемії зафіксували 2 175 382 випадки. Подолали недугу 1 929 039 пацієнтів, померли — 49 101.

За даними Харківського обласного лабораторного центру, в регіоні за добу зафіксували 299 випадків, з них 191 — у Харкові.

Від початку епідемії було вже 144 870 випадків. Одужали 127 066 хворих, померли — 3134.

Інфографіка: labcenter.kh.ua


Харківська область за даними за 18 травня знову посіла перше місце в Україні за кількістю випадків COVID за добу: 567 із загальних 5138.