Web Analytics

До програми «Велика реставрація» включили три пам'ятки Харківщини

До президентської програми «Велика реставрація» включили три об’єкти з Харківської області. В обладміністрації сподіваються згодом додати ще низку.

Про підсумки відбору розповіли у Міністерстві культури та інформаційної політики.

У першому відборі взяли участь 211 проєктів — храмів, замків, палацо-паркових комплексів тощо.

«Частина з них не була розглянута, оскільки є об’єктами комунальної форми власності, що суперечить Порядку відбору проектів», — зауважили у міністерстві.

До програми «Велике будівництво» допустили 109 проєктів. Їх відбирала експертна група: оцінювала кожен і складала загальний рейтинг.

Від Харківської області до рейтингу потрапили три пам'ятки:

  • №42 — військове училище в Чугуєві. Планується розробити проєкт і кошторис реставрації, щоб потім розмістити там музейний і туристичний комплекс.
  • №92 — державна наукова бібліотека імені Короленка в Харкові. Автори проєкту пропонують відремонтувати та реставрувати фасад і покрівлю.
  • №97 — так звана Університетська церква на вулиці Університетській в Харкові. Тут також хочуть розробити проєкт і кошторис на реставрацію, аби потім облаштувати історико-культурний центр.

Штаб військових поселень у Чугуєві. Фото: zabytki.in.ua

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що «Велика реставрація» виходить на новий етап.

«Велика реставрація» — наочний приклад розуміння ваги культури і поступової зміни усвідомлення та ставлення до культури на рівні держави. Обрані об’єкти — лише початок, адже із запуском процесу реставрації – його вже не спинити, що доводить досвід європейських країн», — прокоментував Ткаченко.

У Харківській облдміністрації сподіваються, що до програми включать й інші пам’ятки, які не потрапили до переліку, бо перебувають у комунальній власності.

«Відповідно до умов конкурсу, які розробило Міністерство культури, до участі в проєкті допускалися лише заклади державної форми власності. Інші об’єкти, які ми подавали, будуть розглядатися лише після того, як будуть внесені зміни до постанови Кабміну, що регламентує цей конкурс, в частині про форми власності», — пояснила «Укрінформу» директорка департаменту культури та туризму Людмила Терещенко.

За її словами, Мінкульт вже передав пропозиції до Офісу президента. Після отримання позитивної оцінки внесуть зміни й до постанови уряду.


Харківщина подавала на конкурс 11 пам’яток. Серед них — літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди, Шарівська садиба, Пархомівський художній музей, Харківський академічний український драматичний театр імені Шевченка.

Фото на головній: KharkovGo