Web Analytics

Рада схвалила нові штрафи для водіїв і пішоходів: скільки платитимуть порушники

Верховна Рада 16 лютого посилила відповідальність за низку порушень Правил дорожнього руху, серед яких нетверезе водіння і значне перевищення швидкості.

Законопроєкт №2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» розглядали 16 лютого, повідомляє преслужба Верховної Ради. У другому читанні та в цілому його підтримали 325 народних депутатів. Троє висловилися проти, 19 утрималися, 25 не голосували.

«Незважаючи на суспільний резонанс, водії, які керують та вчиняють правопорушення в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, не завжди отримують належне адміністративне покарання, що, у свою чергу, призводить до небезпечного поширення в суспільстві думки, що керування в нетверезому стані не є чимось небезпечним та аморальним, а будь-які неприємності, які можуть виникнути у зв’язку з цим, легко вирішити», — зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

У парламенті також наводять статистику:

  • кожні три хвилини в Україні скоюється ДТП;
  • минулоріч в автотрощах загинули 3,5 тис. людей;
  • 3% ДТП трапляються з вини п’яних водіїв;
  • щодоби в автопригодах гине щонайменше 15 людей, понад 150 зазнають травм.

Законопроєкт вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, а також законів України «Про дорожній рух» і «Про Національну поліцію»:

  • посилено відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння;
  • змінено механізм притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі — нарахування штрафних балів скасовується;
  • легалізовано використання поліцейськими технічних засобів відеозапису з обов’язковим долученням матеріалів відеофіксації до протоколу про адміністративне правопорушення тощо.

Встановлюються, серед іншого, такі штрафи за порушення ПДР:

  • За непристебнуті паски безпеки, відсутність шолома у мотоцикліста, водіння автівки без номерного знаку, порушення правил переїзду перехресть, зупинок, обгону, проїзд на заборонний сигнал світлофора тощо — 510 грн.
  • За ненадання переваги машинам швидкої допомоги та інших екстрених служб — 680 грн.
  • За перевищення швидкості від 20 до 50 км/год — 340 грн, на більше ніж 50 км/год — 1700 грн.
  • За пошкодження інших транспортних засобів чи дороги — 1190 грн.
  • Залишання місця аварії — 3400 грн і позбавлення права керувати автомобілем на пів року.
  • За водіння без прав — 425 грн (якщо прав взагалі немає — 3400 грн). Якщо водія, якого позбавили прав, спіймають за кермом, йому загрожує до 20 400 грн штрафу з позбавленням права на керування транспортом до п’яти років.
  • За водіння у нетверезому стані — 17 000 грн з позбавленням водійських прав на рік. За повторне порушення упродовж року — 34 000 грн із позбавленням прав на три роки. Якщо водія спіймають на нетверезому керуванні втретє за рік, йому загрожуватиме 51 000 грн штрафу з позбавленням права на водіння на 10 років із конфіскацією авто.
  • За відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння — 40 800 грн.
  • Пішоходів та велосипедистів можуть оштрафувати на 255 грн за перехід дороги у невстановленому місці.

Закон також доповнює Кримінальний кодекс статтею 286-1 «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння». Вона встановлює максимальне покарання у 12 років ув’язнення з позбавленням прав на 10 років, якщо внаслідок ДТП загинули кілька людей.

Водночас із закону прибрали низку норм, що розширювали повноваження правоохоронців, повідомила народна депутатка Олександра Устінова («Голос»).

«Ми прибрали звідти розширення повноважень поліції, які так хотіли туди «запхати», а саме: зупинку авто без причини (а-ля «профілактична зупинка»), можливість знову сидіти в кущах з радарами, можливість «огляду», а фактично обшуку авто (багажника, капота, бардачка тощо), необхідність передавати документи поліції», — написала Устінова у Facebook після голосування.

Законопроект #2695 проголосували! Я вперше за пів року життя видихнула. Видихнула, тому шо ми прибрали звідти...

Опубликовано Oleksandra Ustinova Вторник, 16 февраля 2021 г.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко назвав ухвалення закону «великою перемогою і кроком уперед». На його думку, нові ініціативи дозволять зменшити смертність на дорогах на 10-15%.

«Цим закопроєктом дійсно підвищена відповідальність за перевищення швидкісного режиму, брутальне, на 50 км/год. Закривається дуже багато лазівок, через які водії, які любили кермувати у стані алкогольного сп’яніння, уходили від відповідальності… Нагадаю цифри страшної статистики: 129 тисяч водіїв затримали минулоріч за нетверезе водіння. Після того 9,5 тисячі сіли за кермо у стані сп’яніння вдруге, більше 7 тисяч — утретє», — каже Геращенко.

Водночас, зазначив він, Рада не схвалила «деякі важливі для поліції питання».

«Парламентарі підтримали проект закону дещо в обрізаному вигляді, зокрема, не підтримали норми про заборону водіям виходити з авто без дозволу поліцейського», — каже заступник очільника МВС.

Фото на головній: Патрульна поліція України

Водночас, зазначив він, Рада не схвалила «деякі важливі для поліції питання».

«Парламентарі підтримали проект закону дещо в обрізаному вигляді, зокрема, не підтримали норми про заборону водіям виходити з авто без дозволу поліцейського», — каже заступник очільника МВС.