Web Analytics

Кабмін послабив карантин. Харківщина не готова

Уряд України дозволив запровадити чергові послаблення карантину 5 червня — на п’ять днів раніше, ніж планувалося. Харківська область другу добу поспіль не відповідає критерію щодо охоплення тестуванням. 

На засіданні 3 червня уряд вніс зміни до постанови №392, за якими — 

з 5 червня дозволяється:

  • приймання відвідувачів у приміщеннях закладів громадського харчування, за умови дотримання протиепідемічних заходів;
  • особам старше 60 років дозволяється не дотримуватися зобов’язання щодо самоізоляції;
  • дозволяється проведення релігійних заходів у приміщенні за умови перебування не більше 1 особи на 5 кв. м.; 
  • проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у віддаленому режимі, а також ухвалення рішення про умовну акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи до 1 вересня 2020 року;
  • внутрішні авіаперельоти.

з 15 червня:

  • міжнародне авіасполучення.

«З 5 червня ми запустимо внутрішні авіаперельоти, а з 15 червня закордонне авіасполучення. Так само ми хочемо, аби з 5 червня кафе та ресторани почали приймати відвідувачів всередині. Звичайно, всі правила по дистанції та дезінфекції мають виконуватися», — сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зміни діятимуть за правилами адаптивного карантину — у кожному регіоні встановлюватимуться окремо, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України

«Документом передбачено, що у разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для послаблення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль, регіональна комісія ТЕБ та НС збирається позачергово та приймає рішення про скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів, виходячи з оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні», — зазначають в МОЗ.

За рішенням Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 22 травня, чергові послаблення на Харківщині мають відбутися 10 і 15 червня. 

На питання, коли збиратиметься Регіональна комісія і чи будуть вводити послаблення раніше, відповідно до зміненої постанови, заступник голови Харківської ОДА — начальник штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Тарас Пастух однозначно не відповів — сказав, що має ознайомитися з ухваленим документом. Поки він не опублікований. 

Тарас Пастух також нагадав, що нині Харківщина не відповідає одному з критеріїв МОЗ — охопленню тестуванням. Дві доби поспіль він нижчий за 12 на 100 тисяч населення. 

Директорка Харківського лабораторного центру Любов Махота пояснює зниження кількості проведених тестів двома причинами: графіком роботи верифікованих лабораторій на вихідних та зниженням кількості зразків для досліджень. 

Харківський лабораторний центр. Фото: suspilne.media

Збільшити показник кількості тестувань планують шляхом проведення ІФА-тестів на виявлення антитіл до COVID.

«Кількість тестувань за 7 днів береться. Ми цю цифру надолужимо, у зв'язку з тим, що вводяться дослідження методом ІФА. Їх набагато більше можна провести за добу, ніж методом ПЛР. Я не хвилююсь, думаю, що буде все у нас добре в нашій області, і пом'якшення буде нас стосуватися», — сказала Любов Махота у коментарі журналістам 3 червня.

За її словами, відучора на Харківщині провели 115 тестувань методом ІФА, 45 з яких — у лабцентрі, решту в лабораторіях медзакладів і приватних клінік. 

Судячи з даних МОЗ на 3 червня, початок проведення ІФА-тестувань на Харківщині в першу добу не вплинув на критерій охоплення тестуванням. Сьогодні цей показник навіть нижчий, ніж учора. 

  • 2 червня він становив 11,63,
  • 3 червня — 11,61. 

Таблиця на 3 червня. Джерело: moz.gov.ua


20 травня в Україні продовжили карантин до 22 червня, запровадивши адаптивну модель. Вона передбачає різний рівень обмежувальних заходів у регіонах в залежності від епідситуації.