Web Analytics

Продовження карантину і незахищені медики: подкаст

Цього тижня Кабінет міністрів продовжив карантин. У міській раді знову сперечалися. Харківські епідеміологи дали несприятливий прогноз, а керівництво швидкої посварилося із волонтерами. Чим завершився цей конфлікт і чому цього замало? Розмова з харківським бізнесменом Юрієм Сапроновим — у суботньому подкасті. 

Слухайте подкасти «МедіаПорта» на сайті, в Mixcloud, Google Podcasts, Apple Podcasts, Telegram і щосуботи на Українському радіо Харків 106,1 FM.


Карантин в Україні продовжили до 11 травня. Рішення оголосив голова уряду Денис Шмигаль

«За розрахунками Академії наук, піку ми очікуємо між 3 і 8 травня». 

Надвечір п'ятниці прем'єр представив дорожню карту — п'ятиетапний шлях повернення до звичайного життя. 

План почне втілюватися за певних умов, сказав у відеозверненні президент Володимир Зеленський

«Перша: протягом десяти днів відсоток виявлених хворих не змінюється або залишається в межах 5%. Друга умова: лікарні заповнені пацієнтами з COVID-19 менше ніж наполовину... Ще трішечки терпіння і самодисципліни». 

На Харківщині відмічається ріст захворюваності коронавірусом, заявила головна санітарна лікарка регіону Любов Махота

«Очікується подальше зростання захворюваності. До епідемічного процесу, крім міста Харкова, уже залучено 10 районів області. Також реєструються групові захворювання у чотирьох районах області».

У Харківській міській раді тим часом розподілили кошти. Зміни до бюджету представила заступниця мера Тетяна Таукешева

«Здравоохранение. Расходы увеличиваются на 106,1 млн грн. Из них на приобретение лекарственных и дезинфицирующих средств, индивидуальных средств защиты, диагностического оборудования, транспортных средств специального назначения, предусмотрено 55,6 млн грн».

Пропозицію зниження ставки єдиного податку на час карантину, озвучену депутатом Іваном Ракичем

«Звертається Асоціація підприємців. Прохання до нас з вами, шановні колеги-депутати, скасувати на період коронавірусу для I-II груп оподаткування повністю єдиний податок і встановити його на період пандемії коронавірусу або карантину у ставці 0».

...мер міста Геннадій Кернес не підтримав.

«Податки приймає Верховна Рада України».

І відкинув ідею доплат медикам з міського бюджету, запропоновану депутатом Ігорем Черняком:

«Місяць ми будемо чекати, два місяці... Люди працюють зараз у зоні ризику. Людям потрібно зараз розуміти, що ми адекватно ставимося до їхньої праці. Щоб зробити адекватну зарплату медикам під час коронавірусу, в три рази збільшити посадовий оклад, на 300%, те, що робить держава, нам треба витратити половину бегемотника, який ми будуємо».

Геннадій Кернес: «Місто не має інфекційних лікарень. Інфекційні лікарні це лікарні обласного підпорядкування. Ви все підряд кажете — бегемотник вам не подобається, то жирафник вам не подобається. Я ж вам казав: любу клітину виберіть собі, ми там напишемо ваше прізвище».

Область готова доплачувати медикам, але для цього потрібен окремий порядок, пояснює голова Харківської облради Сергій Чернов

«Це безлад, тому що на сьогоднішній день (23 квітня — ред.) прийнято два закони, дві постанови Кабінету міністрів, прийнятий наказ охорони здоров'я, але до сьогоднішнього дня не затверджений урядом України порядок виплати цих надбавок. Є чим платити, є кому платити, але нема як платити». 

Кабмін затвердив правила тільки ввечері 24 квітня.

Упродовж робочого тижня кількість хворих на коронавірус медиків на Харківщині зросла до 19 осіб. Коронавірус підтвердили у працівників різних установ, в тому числі швидкої, розповіла Любов Махота.

«Наразі всі занепокоєні збільшенням випадків серед медичних працівників. На сьогодні відбулися заноси інфекції в 9 лікувальних закладів».

Питання захисту працівників швидкої цього тижня звучало у ЗМІ. Після того, як команді волонтерів бізнесмена Юрія Сапронова, висловила претензії головна фельдшерка Центру екстреної меддопомоги і медицини катастроф Людмила Федорова.

Волонтерка Наталія Попова згадує, як це було. 

«Всё, что мне было сказано: туда не лезьте, везите к нам, мы знаем, как лучше, у них не спрашивайте и информацию мы вам не дадим».

Юрій Сапронов написав про конфлікт у Facebook — і наступного дня голова обладміністраціі Олексій Кучер викликав до себе директора Центру екстреної допомоги Віктора Забашту. 

«Мене турбує два питання по суті. Питання перше: чи забезпечені ви зараз засобами індивідуального захисту?», — спитав Кучер. 

«Так! На сьогодні, звичайно. Ми забезпечені. Централізовано ми отримали, це при тому, що працюють, в принципі, на обслуговуванні викликів хворих з підозрою на коронавірус визначені бригади, яких тільки 19, але для того, щоб ви розуміли, що всі бригади в гумових рукавичках, масках, щитках на обличчі... Тільки централізовано було нами 800 комбінезонів, 34 тисячі пар рукавичок, 2350 респіраторів і 197 тисяч масок. Це тільки централізовано. Повірте, дуже багато дають волонтери, також цифри значні...

Ми державна установа і повинні мати якийсь облік для того, щоб, по-перше, вести медичну документацію, по-друге, щоб були впевнені, що це є... Як я буду виглядати, якщо по документам у мене їх нема, закупити їх не можу і попросити їх не можу, тому що вони є, але їх нема — оце вона (головна фельдшерка) намагалася довести співрозмовниці (волонтерці)», — відповів Віктор Забашта. 

Голова облради Сергій Чернов обіцяє розібратися — збирає членів профільної комісії і керівників медзакладів.

«Заслухати керівника (Центру екстреної медицини) на засіданні. І з цього питання, є і інші питання, які стосуються організації роботи і створення умов для лікарів, медсестер, санітарок, водіїв і всіх, хто працює на цьому підприємстві, і не тільки на цьому. Ми таке засідання плануємо найближчим часом. Безумовно, зроблю. Обіцяю, що це буде відкрито і публічно». 

Юрій Сапронов каже, за два дні отримав з десяток анонімних скарг. Працівники швидкої пишуть про недостатню кількість і якість засобів захисту та неналежну організацію роботи.

«Мы узнали совершенно случайно от журналистов, что в скорых помощах нет средств индивидуальной защиты, как и во многих медицинских учреждениях. Провели разведку боем. Мы поговорили в течение нескольких дней (не только мы, мы объединились с другими волонтёрскими группами) и получили за три дня достаточно много информации о том, что на станциях скорой помощи, которых в городе, в городской черте было 10, сейчас осталось 8, приблизительно 98 экипажей. Мы разобрались в структуре, кому кто подчиняется, где сколько машин, сколько человек в бригаде и так далее, и так далее. Поняли, что важных средств индивидуальной защиты, респираторов третьей степени или второй степени защиты, у них один на машину на сутки, образно говоря. Щитков практически нет, очков практически нет. Мелочи какие-то там — перчатки, бахилы — есть.

Мы просто приняли решение и начали, я сказал: давайте попробуем две самые крупные 1 и 4 (подстанции) закрыть хотя бы на дней 20-30 этими СИЗами. Мы начали развозить БУКи третьей степени защиты, щитки многоразовые акриловые и прочие, прочие нужные вещи, потому что по крайней мере я абсолютно убежден врачи, медицинские работники, это люди, от которых зависит, извините, жёстко, количество смертей харьковчан, потому что если они будут не защищены, если они начнут увольняться и болеть, уходить на самоизоляцию, харьковчан погибнет в разы, как бы это пафосно не звучало. Так есть во всем мире. 

Дальше произошло недоразумение. Вечером позвонила женщина, представилась главным фельдшером Центра медицины и катастроф. Два волонтера моей команды было Наталья и Степан, они это всё слышали и были те слова, которые я написал. Что «мы ничего не понимаем», свозить всё надо к ней в кабинет, она будет распределять, «я тут всё решаю» и так далее. Я написал пост в Фейсбуке, злой. Потому что почитал отчёты господина Забашты, руководителя Центра медицины катастроф — они отчитались перед губернатором, что у них есть в наличии 2500 респираторов третьей степени защиты FFP3. И эту же цифру через четыре дня дали ему с бумажки в отчёте, которые показали многие каналы. У меня вопрос: а за четыре дня ничего не изменилось? Их же раздали? Или они лежат в кабинете у Федоровой или у Забашты? Они должны уменьшаться, их же должны раздавать! В общем, они врут...»

— Чому так? Навіть зараз, коли йдеться про загрозу їх життям, життям оточуючим, харків'ян загалом, чому вони не хочуть відкрито говорити? 

«Я не знаю, это очень сложный вопрос, потому что так заведено этой системой, советской, дурной. Они все боятся облздравов, горздравов, министерства и так далее, и так далее. Но вы правы, это сейчас война, а на войне как на войне: здесь или мы все вместе, или, если так будет как сейчас, тогда будет в разы большая трагедия, чем может быть. Я далёк от мысли... можно предположить, что, грубо говоря, у Забашты действительно есть какое-то количество, а по какой причине оно не дошло вниз и куда оно потерялось по дороге, это предположение, безосновательно, это надо доказывать. Да, и Фёдорова, и Виктор Забашта извинились перед волонтёрами. Госпожу Фёдорову, я знаю, со вчерашнего дня отправили в отпуск за свой счёт. Спрятали по большому счёту, потому что увольнять, конечно, юридических оснований никаких нет, и это моё эмоциональное требование... крик души! Важно же, чтобы система поменялась. Я знаю одно: только громко и только свет, они боятся света». 

— До благодійної допомоги зараз долучаються різні люди, бізнесмени. Деякі з них, як-от Олександр Ярославський, Геннадій Кернес вирішили вказувати свої імена на пакетах з продуктами. З одного боку немає різниці, хто і як це робить, аби тільки ця допомога була — особливо для літніх людей. З іншого — очевидно, що цей час використовують як підготовку до місцевих виборів. Якої ви думки щодо методів благодійності? І як для себе самого вирішили діяти — я так розумію, що політичних амбіцій у вас зараз немає. 

«Честно скажу, если бы у меня были политические амбиции, я не знаю, как бы я поступил. Может быть, я тоже бы написал на пакете «Юрий Сапронов». Но то, что политических амбиций нет, мне спокойно, свободно. И я делаю то, что я делаю. То, что я могу. Я не осуждаю ни Геннадия Кернеса, ни Александра Ярославского. Я знаю очень много людей помогает не только я, десятки я знаю людей». 

— Тихо, не показуючи? 

«Вы знаете, оно по-разному: грантовые организации, есть люди, которые делают просто так, как я. Не важно, какого цвета кошка. Лишь бы она ловила мышей. Знаете, как. Меня бесит другое: когда куча диванных экспертов советует и ничего не делает. Встаньте и делайте. Пачка перчаток стоит по 2,50 225 грн. Можете её купить? Купите и передайте врачу!

Сегодня мне кажется город и область всё-таки вместе и это радует, все эти конфликты в стороне. Правильно ли они действуют или нет, мне сложно сказать. У меня много разочарований по поводу Кабинета министров, правительства, действий президента, я, конечно же, многими действиями разочарован. Мы вообще не говорим об экономике! У меня тоже есть предприятие, на котором я и за март заплатил зарплату, за апрель заплачу часть за свои деньги, и нам надо работать. Я видел социсследования тех компаний, которым верю, что порядка 60% людей имеют финансовую подушку всего лишь на один месяц, а еще 20% на два, это уже 80%, это четыре пятых населения. Я боюсь, извините, голодных бунтов. Если через какое-то время не будет найдено какое-то решение, а их много, посмотрите, что делают американцы, французы, швейцарцы, я могу об этом долго говорить, у меня есть информация, где они что компенсируют, что разрешают, механизмы есть. И это надо делать, потому что, я боюсь, что через 2-3 недели, я не пугаю, но будут отбирать пакеты с едой при выходе из магазинов, такое может быть». 

Останні новини щодо поширення коронавірусу в регіоні читайте у хроніці.