Web Analytics

В Україні продовжили карантин до 11 травня — рішення уряду

Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови щодо карантину. Обмеження продовжили до 11 травня.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що на сьогодні в Україні один з найнижчих показників по рівню летальності від COVID-19 — 2,7%.

«Пік ми очікуємо між 3 і 8 травня. У нас є дуже чіткий план виходу з цього карантину. Він складається з п’яти етапів», — сказав Шмигаль.

Втілювати план можна буде лише за умови сприятливої епідемічної ситуації – орієнтовно 12 травня, повідомив прем'єр. Для цього, за словами Шмигаля, має бути кілька підстав:

  • якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання у країні не змінюється або коливається в межах 5%;
  • лікарні мають бути заповнені пацієнтами з COVID-19 менше, ніж на 50%.

«Після цього йдемо по дорожній карті виходу з карантину і реалізовуємо наступні чотири етапи. Водночас у нас є декілька дуже важливих завдань, які ми маємо зробити до 11 травня», — зазначив прем'єр.

За словами Дениса Шмигаля, це збільшення кількості тестувань на коронавірус, покращення у забезпеченні наших лікарень та лікарів всім необхідним, запровадження Е-контролю самоізоляції як альтернативи обсервації, створення нових правил функціонування для об’єктів обслуговування населення з обов’язковим соціальним дистанціюванням, масочним режимом та постійною дезінфекцією.

Змінами до урядової постанови зокрема запроваджується електронний контроль самоізоляції за допомогою сервісу «Дій вдома»

З постанови: «Після встановлення мобільного додатка у випадкові проміжки часу протягом дня особа отримує повідомлення (push-повідомлення). У разі отримання повідомлення особа повинна протягом 15 хвилин за допомогою мобільного додатка зробити фото свого обличчя. У разі невідповідності геолокації або фотографії, відсутності зв’язку з мобільним додатком, видалення, встановлення обмежень щодо передачі інформації за допомогою мобільного додатка, до органів Національної поліції надсилається повідомлення про випадок порушення умов самоізоляції».

«Якщо все буде добре і епідемічна ситуація буде сприяти, то 11 травня ми зможемо говорити про відкриття парків та скверів, закладів торгівлі непродовольчими товарами, частини об’єктів побутових послуг. Можливо, будуть інші пом’якшувальні заходи. Але про них ми зможемо говорити пізніше», — повідомив Шмигаль.

За попереднім рішенням уряду, карантин мав закінчитися 24 квітня.