Web Analytics

Уряд ввів карантин. У школах Харкова навчання продовжується

Кабінет міністрів України 11 березня виніс постанову про заборону відвідування закладів освіти з 12 березня до 3 квітня на усій території України. У Харкові заняття в школах вирішили не скасовувати. 

Рішення Кабміну

Постанова щодо обмежень опублікована на Урядовому порталі. У ній йдеться про заборону відвідування закладів освіти відзавтра до 3 квітня та обмеження масових заходів за участі понад 200 людей. 

Фото: kmu.gov.ua

«1. Установити з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України карантин, заборонивши:

відвідування закладів освіти її здобувачами;

проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволяється проводити без участі глядачів (уболівальників).

2. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним, Київській міській державним адміністраціям разом з органами місцевого самоврядування забезпечити:

організацію виконання та контроль за дотриманням на відповідній території вимог цієї постанови, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів;

подання щодня Міністерству охорони здоров’я інформації про здійснення заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 для її узагальнення та інформування Кабінету Міністрів України». 

Реакція у Харкові

У Харківській обладміністрації пообіцяли надати вичерпну інформацію щодо обмежень 12 березня, коли ознайомляться з постановою. 

У Харківській міськраді спочатку повідомили, що коментувати завчасно. 12 березня збереться комісія з надзвичайних ситуацій, де і будуть визначені усі заходи, сказав директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Юрій Сідоренко. Згодом повідомили, що прокоментують, а коли преса зібралася — брифінг скасували. 

За кілька годин інформація з’явилася у Telegram-каналі мера Харкова Геннадія Кернеса. Карантин у школах і дитсадках Харкова вирішено не вводити. 

«Причина перша — за останні 20 днів ми спостерігаємо зниження рівня захворювань на ГРВІ у школах. Причина друга — куди батькам діти своїх дітей на час тритижневого карантину, зовсім незрозуміло, і для багатьох з них цей час стає важким випробуванням. Але якщо хтось вважає, що для його дитини краще найближчим часом пересидіти вдома — керівництво шкіл не буде проти, необхідно тільки написати відповідну заяву на ім'я керівника навчального закладу. І, до речі, скоро канікули — з 23-го по 29-е березня», — сказано у повідомленні. 

Приміщення шкіл, за словами Кернеса, додатково дезінфікуватимуть. Учнів зранку оглядатимуть медики. Класи працюватимуть в одному кабінеті.

Експорт, авіасполучення, кордон

Уряд виділив 100 млн грн для закупівлі засобів індивідуального захисту, повідомив на брифінгу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Щоб заповнити дефіцит, призупинено експорт масок, рукавичок вітчизняного виробництва. В Україні їх виробляють 400 підприємств. 

«Для цих підприємств за рахунок коштів резервного фонду буде проведено державне замовлення, щоби закрити поточні потреби та закрити тримісячний державний матеріально-технічний запас», — сказав Шмигаль.

Фото: kmu.gov.ua

З 12 березня скасовується авіасполучення з Італією. 

Змінюють графік рейсів «Міжнародні авіалінії України». З 15 березня до 8 квітня скасовані рейси Харків-Тель-Авів. Це пов’язано із введенням двотижневого карантину для усіх, хто прибуває до Ізраїлю. 

За словами Шмигаля, Державна прикордонна служба України відзавтра має закрити 170 пунктів пропуску.

«З  219 пунктів пропуску з завтрашнього дня будуть працювати 49 пунктів пропуску на кордонах. Решта будуть закриті для громадян та автотранспорту»,  — сказав Шмигаль. 

Чи будуть серед них пункти пропуску на Харківщині, поки не відомо, сказав речник Східного регіонального управління Держприкордонслужби Юрій Трубачов

Вища освіта

За повідомленням Міносвіти, карантин запроваджується в усіх закладах освіти незалежно від форми власності та сфери управління. Це стосується в тому числі і вищої освіти. 

«Дане рішення Уряду є підставою для керівника закладу освіти видати наказ про запровадження карантину в закладі. Карантин триватиме три тижні — з 12 березня до 3 квітня 2020 року. Терміни карантину можуть змінитись в залежності від епідеміологічної ситуації в Україні. Під час карантину учням та студентам забороняється відвідувати заклади освіти», — інформує відомство.  

Про перехід на дистанційне навчання вже повідомив Харківський національний університет ім. Каразіна.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила пандемію коронавірусу. 

Автор: Надія Зайченко

Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED