Web Analytics

Росія повернула Україні захоплені у Керченській протоці кораблі

18 листопада росіяни передали представникам України катери «Нікополь», «Бердянськ» та буксир «Яни Капу».

«Сьогодні, 18 листопада, в акваторії Чорного моря розпочато процес щодо повернення українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» та буксиру «Яни Капу». Наразі українські буксири «Тітан», «Гайдамаки» та пошуково-рятувальне судно «Сапфір» разом з катерами та буксиром розпочали рух в напрямку материкової України», — повідомили у пресцентрі Командування Військово-Морських Сил ЗСУ.

З моменту незаконного захоплення трьох українських кораблів у Чорному морі минув майже рік — 358 днів, зазначає Міністерство закордонних справ України.

«Згідно з Наказом Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 р., Росія мала невідкладно передати під контроль України згадані судна. Росіянам знадобилось майже півроку для такого повернення. Після ретельної перевірки і експертизи стане зрозумілим, в якому стані повернуто українські кораблі, чи було з них вилучено обладнання та документацію», — повідомили в МЗС.

У квітні МЗС повідомило РФ про порушення нею імунітетів трьох військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів.

Фото: facebook.com/lana.zerkal

7 вересня 2019 року моряки повернулися в Україну в рамках обміну з Росією.

«Незважаючи на повернення моряків та суден, спір триває, сформовано арбітражний трибунал і вже 21-22 листопада в Гаазі відбудуться перші процесуальні слухання, на яких будуть визначені подальші процедурні питання розгляду справи», — повідомляють в МЗС.

Україна доводить, що своїми діями Росія порушила Конвенцію ООН з морського права.