Web Analytics

Поліція перекваліфікувала справу після смерті черкаського журналіста

20 червня черкаський журналіст Вадим Комаров помер у лікарні після тривалого перебування в комі внаслідок побиття. 

Про смерть журналіста Вадима Комарова, який перебував у тяжкому стані після нападу невідомого, 20 червня повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

«Сьогодні уночі помер черкаський журналіст Вадим Комаров, жорстоко побитий у центрі Черкас 4 травня. Від часу нападу Вадим був без свідомості, перебував у стані коми», — написав Томіленко на своїй сторінці у Facebook.

Томіленко пов'язує напад з професійною діяльністю Комарова.

«Він був незручним для багатьох місцевих політиків. Ставив незручні питання про корупцію в Черкасах, порушував резонансні теми», — написав голова НСЖУ.

Фото: Facebook/Sergiy Tomilenko

Справу про напад спочатку розслідували як нанесення тяжких ушкоджень, потім — як замах на вбивство. Після смерті журналіста кваліфікацію змінили на умисне вбивство — за ст. 115 Кримінального кодексу України, повідомляє відділ комунікації Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

Поліцейські, за даними прес-служби, кілька разів оглядали місце події, вилучили речові докази, обійшли будинки неподалік місця злочину, опитали понад 1300 людей та переглянули відео з понад 100 камер відеоспостереження. Призначено низку експертиз.

Наразі слідство перевіряє три основні версії нападу на журналіста: його професійна діяльність, раптова сварка з невстановленою особою і вбивство з корисливих мотивів.

Поліція просить громадян допомогти у впізнанні чоловіка, який потрапив в об’єктиви камер відеоспостереження і може бути причетним до нападу. Він високого зросту (близько 190 см), худорлявий, сутулиться. Голова голена або повністю лиса. На чоловікові був чорний одяг, кепка.

Фото: ch.npu.gov.ua

На подію відреагували міжнародні інституції. Комісар Ради Європи Дуня Міятович заявила, що в Україні розслідування вбивств журналістів часто є неефективними.

«Це сприяло створенню атмосфери безкарності, яка підготувала ґрунт для подальших нападів на журналістів, особливо тих, хто намагається виділити темні кути, в яких перетинаються корупція, злочинність і політика. Тому я наполегливо закликаю українську владу краще розібратися і покарати найманих убивць, а також встановити мотив тих, хто міг замовити напад», — цитує заяву Міятович «Громадське».

У Посольстві США в Україні заявили, що чекають на ретельне і прозоре розслідування нападу на Комарова.

«Ми глибоко засмучені звісткою про смерть черкаського журналіста Вадима Комарова і ми солідарні з українським народом в очікуванні ретельного, прозорого розслідування нападу на нього», — йдеться в дописі на сторінці посольства в Twitter.

21 червня у Черкасах прощаються із журналістом. 

У Харкові наразі триває розслідування нападу на телеоператора служби новин «Вісті» Вадима Макарюка, що стався 7 червня на території ринку «Барабашово». Макарюк досі в лікарні. У поліції кажуть, що вже встановили особи кількох нападників. Відомо, що підозру оголосили харків’янину Сергію Козлюку. Йому обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, проте і він сам, і прокуратура це рішення оскаржують.

Читайте MediaPort у Telegram