Web Analytics

9 років потому: ЄСПЛ виніс рішення щодо конфлікту при будівництві дороги через Лісопарк

У справі за позовом 11 українців суд встановив низку порушень Європейської конвенції з прав людини з боку держави. Чотирьом заявникам призначено компенсації.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі 18 червня, підтвердив «МедіаПорту» директор Центру стратегічних справ Української Гельсінкської спілки з прав людини (УГСПЛ), юрист Михайло Тарахкало, який представляє інтереси позивачів.

Деталей рішення він не навів, зазначивши, що завтра всю інформацію з цього приводу озвучать на прес-конференції у Києві.

Головні висновки ЄСПЛ Михайло Тарахкало стисло навів у дописі на сторінці у Facebook.

«Сьогодні, 18 червня, ЄСПЛ ухвалив рішення, в якому встановив ряд порушень Європейської конвенції з боку України», — зазначається в дописі.

За словами Тарахкало, йдеться про порушення:

  • статті 3 Конвенції з прав людини (заборона катування) — через відсутність належного розслідування подій з боку правоохоронних органів,
  • статті 6 (право на справедливий суд) — у справах заявників, які були притягнуті до адміністративної відповідальності,
  • статті 11 (право на мирні зібрання) — через залучення до адміністративної відповідальності двох заявників, яким призначили реальні терміни адмінарешту.

Він також зауважив, що в цьому аспекті ЄСПЛ вказав на стурбованість, висловлену на міжнародному рівні щодо доцільності використання приватних охоронних агентів для розгону осіб, що беруть участь в мирних зібраннях.

«Порушення статті 11 (право на мирні зібрання) у зв'язку з тим, що держава не зуміла:

(І) належним чином врегулювати застосування сили співробітниками муніципальної охорони,

(ІІ) належним чином організувати поділ відповідальності в підтримці порядку між муніципальною охороною і поліцією, що також дозволило б ідентифікувати персонал залучених охоронних фірм, 

(ІІІ) забезпечити дотримання правил, що стосуються адекватної ідентифікації осіб, яким дозволено застосовувати силу, 

(ІV) пояснити рішення поліції не втручатися якимось значущим чином, здатним запобігти або ефективно контролювати зіткнення», — написав Тарахкало.

На питання, чи передбачені рішенням Європейського суду з прав людини компенсації заявникам, Михайло Тарахкало відповів: «Так, там призначені компенсації».

Як зазначається в тексті рішення, оприлюдненому на сайті ЄСПЛ, суд призначив компенсацію моральної шкоди чотирьом заявникам в розмірі 6000 євро кожному, а також суму на покриття судових витрат.

Справу «Чернега й інші проти України» порушили за заявою, що в грудні 2010 року подали 11 громадян України, які брали участь в акції проти будівництва дороги у Лісопарку (її також називали — дорога через парк Горького) в Харкові навесні 2010 року.

У травні 2010 року в Лісопарку почали вирубку дерев для будівництва нової дороги. Противники будівництва почали на місці будівництва акцію протесту. Під час протистояння з охороною кілька учасників акції отримали травми, ще кількох оштрафували або присудили адміністративний арешт. 

Читайте також: Річниця будівництва дороги в Лісопарку. Недомовки

Читайте MediaPort у Telegram