Web Analytics

«Досить майданів». Що сказав Кернес на з’їзді «партії мерів»

Харківський міський голова Геннадій Кернес став співголовою партії «Довіряй ділам». На з'їзді партії у Харкові Кернес назвав покидьками тих, хто прийшов з протестом під стіни Палацу спорту, пообіцяв відновити повалений пам'ятник Жукову, проводив паралелі між Зеленським і Висоцьким, назвав мовний закон антиукраїнським та у контексті відновлення відносин з Росією закликав покаятися. Що сказав Кернес — основні тези. 

Про події 2014 року

«Це місце, Палац спорту, певною мірою історичне. 5 років тому тут був з'їзд депутатів південного сходу, на який їхав, їхав, але не доїхав утікач Янукович. Це правда. Але не це головне. Тоді було прийнято історичне рішення, заклик: в умовах безвладдя та хаосу у Києві людям потрібно опиратися на самоврядування для збереження порядку та цілісності територіальної України. І бачить Бог, ми були праві. Харків вистояв... Я зараз не можу стояти, я в інвалідному візку перед вами. Наше місто не піддалося багатоденним качелям і багатотисячним гастролерам зі сходу та заходу. Нічого тут приховувати. І Одеса вистояла, заплатила страшну ціну. Рана подій 2 травня заживе тільки тоді, коли буде проведене справделиве розслідування, а винні будуть названі і покарані».

Про сьогоднішні події біля Палацу спорту

«Ми бачимо, що сьогодні сталося біля стін Палацу спорту, де зібралась невелика група у кількості 500 людей радикально налаштованих молодих людей, яким без різниці, старі чи не старі, жінки чи не жінки, молодь, діти.

Газ, балончики, фарби, били, повалили пам’ятник маршалу Жукову. Накинули мотузку і повалили пам'ятник маршалу Жукову.

Я хочу сказати одразу, я порадився з народним депутатом Віталієм Хомутинніком, на чийому виборчому окрузі знаходиться пам'ятник Жукову, він сказав, що за рахунок свого фонду «Відродження», ми відновимо цей памятник найближчим часом». 

«Те, що ви бачили у стін Палацу спорту, це покидьки суспільства (в оригіналі прозвучало: отбросы общества — ред.). Це просто люди, які вершили сміттєві люстрації, ще якісь люстрації, сьогодні самі займають місця у владі, не зважаючи на жодні закони про люстрацію. Придумують cобі різні люфти. І я хочу сказати наступне: послухавши вас тут усіх і розуміючи своїм серцем і душею тих, хто сидить у залі, ми приречені з вами на перемогу».  

Про намет і повернення проспекту імені Жукова 

«Мало того, я скажу як міський голова отримав дві петиції — про знесення намету, який стоїть у нас п'ять років, не зрозуміло навіщо. І про перейменування, повернення історичної назви маршала Жукова проспекту. І це питання ми будемо розглядати на сесії Харківської міської ради (перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов сказав «МедіаПорту», що сесія планується на 19 червня — ред.). І я думаю, що депутатський корпус повинен буде визначитися, повернути історичну назву проспекту. І я ще хочу сказати більше, що Харківська міська рада ініціюватиме багато різних реформ, програм в секторі місцевого самоврядування…».

«Палац спорту географічно і історично знаходився на багатьох різних вулицях, але останні десятиліття він знаходився на проспекті Маршала Жукова. А маршал Жуков був переможцем Великої Вітчизняної війни. Довіряй ділам — наш девіз!»

Про війну

«Треба завершити війну. Наша партія підтримає всі ініціативи щодо зупинення війни. Мінський формат має бути оживлений і продовжений. Альтернативи немає. Паралельно треба починати роботу з українцями по той бік фронту. Досить ховати героїв, треба повертати живих».

Про переселенців

«Проблема переселенців. Їхня кількість досягає вже 1,5 млн. Це більше Харкова. Якщо хочете, два Кривих Рога. За оцінками ООН, якщо кількість ВПЛ більше 800 тисяч — гуманітарна катастрофа. Тільки тому, що потік людей зі сходу не виплеснувся в Європу, світ не кричить про наших біженців...».

Про різних українців

«Виправити та викорінити огульний, несправделивий розділ на правильних та неправильних українців, патріотів та сепаратистів. Харків, як і Маріуполь, інші прикордонні міста, це мирні рубежі України. Ми перші приймаємо переселенців, тут базується армія, історична і географічна близкість до Росії — це наша даність. Життя показало, що з розумом і миром Україна може розвиватися з будь-якими сусідами. Здоровий глузд, а не політиканство — ось це наша ідеологія. Ми розуміємо, що сила України саме в тому, що вона різна».

Про мову

«Закон про забезпечення функціонування української мови як державної в тому вигляді, в якому він існує зараз, це велика помилка. Він антиукраїнський — духом та антиконституційний — за змістом. Як приклад ст. 21 закону про мову, як ст. 7 закону «Про освіту» позбавляють громадян України можливості отримати освіту на рідній мові. Права, напряму прописаного у Конституції України. Вже це причина його оскаржувати. А таких причин багато».

«Всі бачили, коли цей закон був прийнятий, всім ясно, навіщо ще раз розділяти людей і на цьому посилити свої передвиборчі шанси. Це спрацювало, але зовсім не так, як розраховували його автори. Сподіваюсь, це був останній такий опус, що розділяє українців на сорти й касти».

«Нова редакція закону про мову, впевнений, буде продуманою і аполітичною. Що збереже українську мову не як мову дискримінації, а як основну мову держави, де дотримуються прав усіх громадян. Ми українці — незалежно від того, якою мовою говоримо».

Про віру і тарифи

«Навіщо нас ділили по мові чи вірі? Кожного жителя країни. Ціни — тоді і зараз. Тарифи — тоді і зараз».

Про нового президента

«Новий президент України взяв курс на деолігархізацію і верховенство закону. Ми вітаємо це, як і 73% жителів країни, які підтримали нового президента…»

Про Зеленського і Висоцького

«В цій залі Володимир Зеленський дав останній концерт у складі «95-го кварталу». Тепер у нього інший шлях. Він отримав величезну довіру і відповідальність і нехай йому, як кажуть, Бог допомагає. І харків'яни пам'ятають те, які голоси вони віддали за Володимира Зеленського. Але я хочу сказати, що я зараз проводжу паралель… 40 років тому в цій залі три сольних концерти з великим аншлагом дав інший видатний артист — Володимир Висоцький, який тут співав ті пісні, які по духу викликали бурхливі оплески людей, не тільки оплески, але й волю до того кращого життя, про яку співав Висоцький. Ці два Володимири повинні… Володимир Висоцький йшов вгору, і Зеленський почав йти вгору. Я бажаю, щоб вони йшли на підвищення, а не на пониження. А ми будемо їм допомагати, міські голови України…»

Про облдержадміністрації

«При декларації, що вся влада делегована на місця, обладміністрації в ручному режимі і політично ангажовані, люструють наші проекти. Губернатори змінюються під президентів. Останні роки обласні державні адміністрації стали такими представниками президентів на місцях, які діяли методом шантажу, порушення міфічних кримінальних справ і тиску на керівників органів місцевого самоврядування».

Про прямі перемовини з Росією

«Безликої влади не повинно бути. Чому хтось соромиться прямих перемовин з Росією? Чому ми соромимося прямих перемовин з Росією? Тому що це країна-агресор? А не країна-сусід? А я вважаю, що все має вирішуватися з розумом. І ми повинні в першу чергу покаятися. Що ми звинувачуємо один одного, а потім знаходимо крайніх і ніколи не просимо вибачення. Я ніколи не буду стояти і просити пощади у тих покидьків, які сьогодні чи завтра вийдуть до стін наших адміністративних будівель і будуть робити все що завгодно. У мене вистачить гідності і волі зробити все, щоб відновити справедливість і законні історичні інтереси Харкова. Але я закликаю інших міських голів об'єднатися, щоб ми разом, справами — «Довіряй ділам». Давайте ми скажемо «Довіряй ділам», як це робиться у місті Харкові».

На брифінгу для преси після з'їзду Кернес уточнив, що мав на увазі: «Нам потрібні перемовини з Російською Федерацією, оскільки ми розуміємо, що це запит нашого населення, України. Це не запит мій, особистий. Це запит населення України. Це соціологія така, що потрібні прямі переговори».

Про команду і майдани

«Ми не залишимося у стороні. Нещодавно повалений памятник Жукову ми відновимо і це «Довіряй ділам»! Ми не залишимося у стороні, якщо хтось постраждав від пожежі. Якщо комусь потрібна матеріальна допомога. Комусь потрібна інша допомога у комунальній сфері. Але наші можливості не безмежні. Нас урізають у правах і урізає законодавча влада. Ми хочемо донести до людей, щоб люди розуміли, що якщо ми створимо справжню команду представників у Верховній Раді України органів місцевого самоврядування, то органи місцевого самоврядування будуть захищені ще більше і важливіше будуть прийматися закони. І будуть питати людей. І не буде цієї чехарди, яка була. Тому що нас ніхто не питав. Ми багатьом мерам пропонували приїхати сюди. Але багато мерів кажуть: ви до Майдану, ви після Майдану, туди-сюди. Нема вже ніяких майданів! Досить майданів. Дайте людям жити спокійно».

«Ситуацію розхитувати — це не наш шлях. Наш шлях — творити і відроджувати. І щоб нам довіряли люди».

Остаточна програма партії, яку очолив Кернес разом із мером Одеси Геннадієм Трухановим, ще не затверджена. 

За словами Кернеса, до політсили приєдналися близько 40 мерів, селищних голів, голів ОТГ; партія розраховує як перетнути 5-відсотковий бар'єр, так і на депутатів-мажоритарників. Хто саме балотуватиметься від партії, за якими округами, теж не визначено. Міський голова сказав, що робитиме все, щоб підтримати кандидатів, які «вже працювали з Харковом протягом багатьох років». На питання, як у політсилі оцінюють шанси на перемогу у випадку об'єднання після розколу в «Опозиційному блоці», Кернес сказав: «Поборемося».

Друга частина з'їзду відбудеться у Одесі 9 червня. 

Читайте MediaPort у Telegram