Web Analytics

Паспорти РФ для мешканців Донбасу: Україна звернулась до Радбезу ООН

Рішення Росії спростити надання свого громадянства мешканцям окупованих територій Донбасу фактично є «підготовкою до анексії Донбасу або створення російського анклаву», заявив президент України Петро Порошенко

24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ «Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку».

«Установити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку відповідно до частини 8 статті 14 Федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ «Про громадянство Російської Федерації», — йдеться в документі.

Розглянути заяву по громадянство, відповідно до указу, мають не більше ніж за три місяці.

Президент України Петро Порошенко у своєму відеозверненні назвав це рішення «черговим безпрецедентним втручанням РФ у внутрішні справи незалежної держави, брутальним порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України та повним попранням своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей».

За словами президента, у такий спосіб Кремль «свідомо та цинічно» порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій.

«РФ знову перетнула «червоні лінії» та відверто і нахабно торпедує мирний процес на Донбасі. Проведення фейкових виборів у 2014 та 2018 роках, запровадження рубльової зони, експропріація українських підприємств, офіційне визнання документів, виданих незаконними органами — це далеко неповний перелік тих деструктивних кроків, що зробила російська сторона протягом останніх років», — заявив Порошенко.

Він зазначив, що йдеться фактично про підготовку Кремлем до наступного кроку агресії проти України — анексії Донбасу або створення російського анклаву.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що видачею російських паспортів мешканцям окупованих територій Донбасу «Путін створює правові умови для офіційного застосування збройних сил РФ проти України».

«Це пов'язано з тим, що російське законодавство дозволяє використовувати збройні сили для захисту громадян РФ поза межами російської території», — вважає Турчинов.

Він також назвав рішення РФ «свідомою ескалацією агресії» та тиском на керівництво України.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що вважають указ юридично нікчемним і таким, що не змінить приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

«Росія, вчергове порушуючи державний суверенітет та територіальну цілісність України, зробила ще один свідомий крок, спрямований на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких вона є. Подібні дії є грубим втручанням у внутрішні справи і продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу. Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у післявиборчий період, демонструють намір Росії продовжувати агресію, свідчать про відсутність зацікавленості у будь-якій деескалації», — йдеться в заяві МЗС.

У міністерстві вважають, що незаконна паспортизація громадян України є «визнанням з боку Кремля самого факту російської окупації територій у Донецькій та Луганській областях України».

«Ми вимагаємо від кремлівського режиму скасувати це ганебне рішення, а міжнародне співтовариство закликаємо відреагувати посиленням політико-дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора», — заявляють у МЗС.

У Державному департаменті США зазначили, що Сполучені Штати засуджують рішення про надання прискореного російського громадянства.

«Росія завдяки цій надзвичайно провокаційній акції посилює свій напад на суверенітет і територіальну цілісність України, — йдеться в заяві. — Рішення президента Путіна створює серйозну перешкоду для виконання Мінських угод і реінтеграції Донбасу. Мінські угоди, підписані Росією, закликають до повного відновлення контролю українського уряду над Східною Україною».

У Держдепартаменті також зауважили, що рішення щодо громадянства ухвалили лише за три дні після виборів Президента України.

«Новообраний президент Зеленський неодноразово висловлював свою готовність серйозно займатися Росією щодо виконання Мінських угод і припинити конфлікт на сході України, який забрав близько 13 тисяч життів. Тепер Росія має вирішити, чи хоче вона продовжувати ескалацію напруженості або виконати свої Мінські зобов'язання», — говорять у Державному департаменті США.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко повідомив, що звернувся з приводу указу до Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй.

«За дорученням президента Петра Порошенка вже звернулися до Ради Безпеки ООН. Цей зухвалий крок суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостям», — йдеться в дописі на сторінці  представника України при ООН у Twitter.

Читайте MediaPort у Telegram