Web Analytics

На Донбасі півмільйона дітей потребують гуманітарної допомоги — ЮНІСЕФ

У Дитячому фонді ООН підкреслюють, що дітям необхідний доступ до чистої питної води, безпечне середовище для навчання, якісна охорона здоров’я. Для надання допомоги треба виділити понад 21 млн дол.

У зоні конфлікту на сході України приблизно 500 тисяч дітей потребують невідкладного захисту та гуманітарної допомоги, повідомили в українському представництві ЮНІСЕФ.

Зокрема, йдеться про доступ до чистої питної води, безпечне середовище для навчання, якісну охорону здоров’я і психосоціальну підтримку.

«Уже понад чотири роки конфлікт продовжує здійснювати руйнівний вплив на систему освіти: було зруйновано або пошкоджено сотні шкіл, і нині дівчата та хлопчики вимушені навчатися в небезпечному середовищі в умовах бойових дій змінної інтенсивності та небезпек, викликаних нерозірваними боєприпасами, — зазначають в організації.

За даними ЮНІСЕФ, доступ до питної води для 3,2 мільйона людей у Донецькій і Луганській областях обмежено через регулярні обстріли об’єктів інфраструктури. У 2018 році зафіксували 89 атак та обстрілів на об’єкти водопостачання, внаслідок яких постраждали дев’ять працівників — такі цифри в організації характеризують як «значний ріст» кількості інцидентів.

Діти також не мають умов для безпечного навчання, вважають у Дитячому фонді ООН. За його статистикою, протягом минулого року від обстрілів постраждали 16 навчальних закладів, а ще 50 довелося тимчасово закрити.

«Ситуація є особливо гострою для 400 тисяч дітей, які живуть у межах 20 км від лінії розмежування, яка розділяє підконтрольні та непідконтрольні Уряду території, де часті обстріли та величезна кількість нерозірваних боєприпасів становлять серйозну загрозу для життя», — підкреслюють у ЮНІСЕФ.

Фото: Facebook/UNICEFUkraine

В організації підрахували, що для допомоги сім’ям, які мешкають на цій території, потрібно 21,1 млн дол.

За оцінками ЮНІСЕФ, загалом у світі не отримують необхідного захисту понад 34 млн дітей, які живуть в умовах конфліктів або надзвичайних ситуацій. Найбільша кількість — у Ємені (6,6 млн), Сирії (5,5 млн) і Демократичній Республіці Конго (4 млн).

Загалом для надання допомоги дітям, які страждають від гуманітарних криз, ЮНІСЕФ потребує 3,9 млрд дол.

Читайте MediaPort у Telegram