Масове отруєння в ресторані у Харкові: звіт епідеміологів
Майже сотня людей отруїлася в харківській кав’ярні «Якіторія» через неякісні суші. Епідеміологи знайшли у закладі сальмонелу, проте джерело інфекції точно назвати не можуть.
Загалом після відвідування ресторану занедужали 90 людей, серед яких 19 дітей, повідомили у Харківському центрі контролю та профілактики хвороб. Наразі всі вже закінчили лікування, їх виписали в задовільному стані.
«Основною причиною спалаху було вживання неякісного харчового продукту (суші), виготовленого в умовах незадовільного санітарного стану виробництва. Обставинами, що сприяли виникненню спалаху було недотримання вимог санітарного законодавства при приготуванні, зберіганні та реалізації готових страв», — кажуть у центрі.
Сальмонелу, яку виявили у пацієнтів, знайшли на розділовій дошці та у готових стравах.
Джерело інфекції встановити не вдалося. У центрі кажуть, що встановити загальну кількість працівників кав’ярні та обстежити їх усіх було неможливо.
«Це не виключає наявності серед них хворих або бактеріоносіїв сальмонельозної інфекції, тобто ймовірного джерела», — додають епідеміологи.
Перші скарги на здоров’я від клієнтів «Якіторії» надійшли 16 червня. Хворих лікували у медзакладах Харкова, Краснокутська і Валок. За інформацією міськради від 22 червня, власники мережі ресторанів направили на лікування отруєних людей 150 тис. грн.
Поліція розпочала розслідування за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.