Проєкт «Лавка деокупації», який допомагає фермерам із деокупованих територій Харківщини продавати свою продукцію, завершив сезон і підбив підсумки роботи.

Цього року «Лавка деокупації» працювала з двадцятьма фермерами з середини травня до кінця вересня — понад чотири місяці, розповіла «МедіаПорту» співорганізаторка проєкту Мер’ям Йол.

Якщо торік продавали лише на території фудкорту «7 склад» у Харкові, то цього року додалася ще одна локація — кав’ярня Pakufuda. Вихідними продавали свіжу городину — огірки, помідори, зелень і мед від фермерів з Харківщини.

«Минулого року ми працювали лише івентами, тобто приїжджали кудись. А зараз готуємо формат, щоб, можливо, у міжсезоння вже ви приходили до нас», — натякають організатори на нові плани.

  • Фото: «Лавка деокупації»
  • Фото: Волонтерська/Facebook

Цьогоріч «Лавка деокупації» співпрацювала з понад 15 ресторанами — не лише у Харкові, а й у Києві та Львові.

«Торік було вісім, тепер — більше п’ятнадцяти. Додалися класні, дорослі київські заклади, які замовляли в нас городину на постійній основі. І у Львові ще є «Третє місце». Це дуже підтримало фермерів», — кажуть організатори.

Ще одним досягненням став новий фермер-партнер — господарство «Пані Юпітер» з Хотімлі.

«У них 200 корівок, і там все працює як у космічному кораблі. Молоко не контактує з повітрям — технології, яких у селі навіть не очікуєш», — розповідають у «Лавці деокупації».

  • Фото: «Лавка деокупації»
  • Фото: «Лавка деокупації»
  • Фото: «Лавка деокупації»

За підсумками сезону «Лавку» відвідали понад 2,5 тисячі людей, фермери заробили близько пів мільйона гривень чистого прибутку — 446 961,37 грн. Усі супутні витрати — оренда, логістика, комунальні — команда «Лавки» покривала самостійно, говорить Мер’ям Йол:

«Ми отримали аудіо від одного з фермерів після закриття сезону. Він дякує і каже: «Мені неймовірно цінно, що поруч є такі люди». Це наш найкращий результат — не кількісний, але найважливіший».

Серед покупців цього літа були люди з різних країн — від документалістів і гуманітарних команд до харків’ян, які нині живуть за кордоном.

Читайте також: «Воно домом пахне!»: у харківській «Лавці деокупації» продають овочі з деокупованої Ізюмщини