Здоровий сон: дуже поважно для літньої людини

Як відомо, міцний сон варто вважати заставою хорошого самопочуття для людини в будь-якому віці. Але особливо це поважно для літніх людей. Багато людей похилого віку сплять більше, ніж молоді люди, але заснути їм набагато важче.

Як засинають літні люди

Літня людина здатна годинами ворочатися, в думках перебирати проблеми минулого дня. Для того, щоб врешті-решт заснути, старикові навіть за умови більш менш спокійної і сприятливої обстановки,нужно не менше півгодини. Можна і не говорити про те, що в разі зміни обстановки, наприклад, при госпіталізації, цей час збільшується багато разів. При догляді за літніми пацієнтами поважно враховувати цей момент. Сон літньої людини повинен продовжуватися не менше шести годин, багатьом людям для повноцінного відпочинку необхідно спати, щонайменше, восемь- дев’ять годин.

Фази сну

У літніх людей зміщені фази сну. Фаза глибокого сну буває дуже короткою, а перший етап сну збільшений. Люди похилого віку сплять неміцно. Частенько вони пробуджуються серед ночі, і потім довгий час не можуть знову заснути. Купити ортопедичні матрасы Львів по гуртовій ціні.  Тому інколи навіть вельми тривалий семи або восьмигодинний сон не здатний принести полегшення. Дефіцит сну дуже погано впливає на людей, які страждають від гіпертонічної хвороби. Існує і зворотна залежність. У людей, які сплять менше п’яти годин на добу, стає вищим ризик захворіти гіпертонією.

Аби швидше заснути

Аби швидше заснути

Аби сон став міцним, прагніть не переїдати перед сном. Літнім людям краще вечеряти не пізніше, ніж за чотири години до сну. Якщо старикові складно заснути на голодний шлунок, то варто випити перед сном трохи теплої рідини. Стежите за своїм живленням. Здорова їжа, в якій містяться всі потрібні організму речовини, підтримує організм в денний час доби в тонусі.

Лягаєте спати в один і той же час. Найкраще лягати спати на дерев’яне ліжко із бука.По можливості відмовіться від денного сну або сильно зменшите його тривалість. Організм звикне до режиму, тоді засинати вночі буде набагато легко. Про це теж варто пам’ятати, здійснюючи догляд за хворими.

Дуже корисними для міцного і здорового сну вважаються повільні прогулянки на свіжому повітрі. Але на прогулянку прагніть виходити не перед сном безпосередньо, а орієнтування за дві години до цього. Не потрібно вечорами активно займатися фізичними вправами, якщо для вас актуальна проблема безсоння.

  • Незрідка сторонні шуми і звуки заважають заснути. Це може бути цокання годинника або звук працюючого холодильника. Аби сон був міцнішим, виключите можливі джерела шуму із спальні або палати.