Кернесу. Не треба гратися великими наперстками за бюджетні кошти

Харківському міському голові
Кернесу Г.А.

ВИМОГА
Харківська обласна організація ВО «Свобода» вимагає від Вас як від активного ініціатора т.зв. реконструкції майданів Конституції та Рози Люксембург в Харкові негайно оприлюднити детальний кошторис та кінцеву суму, в яку обійдеться харківцям цей «проект». Нагадуємо, що будь-яка інформація, пов‘язана з розподілом коштів місцевих бюджетів є публічною. Також на абсолютно законних підставах вимагаємо назвати виконавців усіх «реконструкційних» робіт та результатів тендерів й інших конкурсів, за якими операторів реконструкції обирали виключно за критеріями економії коштів платників податків та якості кінцевих робіт.
Також зазначаємо, що один з головних етапів оголошеної реконструкції – демонтаж монумента Проголошення совєцької влади в Україні – є частиною програми ВО «Свобода» для Харківської міської ради та Харківського міського голови. Цю програму було опубліковано безпосередньо в ході місцевих виборів 2010 р. Зокрема у розділі 5 «Повернення національної та історичної справедливости» йдеться: «Ліквідувати всі символи тоталітарної минувшини. Залишки совєцької монументалістики розмістити в Музеї окупації Харкова».
З огляду на те, що демонтування згаданого одоробла, відомого в народі як «П‘ятеро з ломбарду несуть холодильник», входить до наведеної точки нашої програми, наполягаємо на тому, щоби виконання цих робіт було передано Харківській обласній організації ВО «Свобода». Зі свого боку гарантуємо, що пам‘ятник буде демонтовано та транспортовано на заздалегідь підготовлену ділянку з дотриманням усіх норм безпеки. Самі роботи зобов‘язуємося провести власним коштом.
За рахунок цього міський бюджет Харкова зекономить значні кошти, яких украй потребує півторамільйонна громада містян. Адже за гарними телесюжетами про готовість Харкова до чемпіонату «Євро-2012» ховаються тисячі ям, що роблять вулиці спальних мікрорайонів проїздними лише для панцирної техніки, чисельні аварійні будинки, мешканці яких щосекунди можуть загинути під уламками стін, кілометри давно вже непридатних для експлуатації ліній тепло- та водопостачання тощо.
Про ініціативу «Свободи» власноруч перенести виродкуватий пам‘ятник з майдану Конституції було публічно оголошено мною особисто у ході прес-конференції, що відбулася 9 червня 2011 р. в інформаційній агенції «МІСТ-Харків». У випадку Вашої протидії харківські свободівці домагатимуться, щоби долю наших майданів та бюджетних коштів вирішувала не корумпована міська рада, а безпосередньо громада – на загальноміському референдумі.

Голова
Харківської обласної організації
Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Ігор ШВАЙКА