Хто дав фору Гєпє

16 листопада цього року телевізійні та електронні ЗМІ облетіла начебто позитивна звістка про те, що в Харкові після двомісячного мовчання повернувся до етеру і почав оновлене мовлення телеканал «Фора». Але чи та це «Фора», що була до моменту закриття? Точніше було би повторити запитання, поставлене в заголовок: «Хто дав «Фору» Гєпє? Порівняємо, що було і що стало з «оновленою» «Форою».

У мене на столі програма телевізійних передач ТК «Фора» станом на початок липня 2011 року. Протягом дня «Фора» пропонувала харківцям як мінімум 7 різноманітних громадсько-політичних програм та випусків новин, зокрема: «АТН-Новини», «Харківські новини», «Харківські вісті», програми «Віддзеркалення», «На часі», працювали студії «Майдан Свободи» та «На часі». Навіть за умови дещо упередженого помаранчево-біло-сердечкового настрою одного з власників цих проектів Арсена Авакова ми могли бачити різнопланові медійні продукти. Важливо, що окремі з них давали можливість дебатувати в прямому етері, виявляти різні погляди і думки, відстоювати позицію тої чи іншої політичної сили.

Порівняємо ці різнопланові продукти із «творчістю» затятого «AFA-бійця» Нісона Ройтмана, який від початку жовтня представляється як програмний директор ТК «Фора».

«Житлово-комунальний Харків» з антіхвашиздом в якості ведучого, програми «Експертиза», «Я За», а також «Любов та місто». Для тих, хто не в курсі справ, подам невелике роз’яснення.

«Житлово-комунальний Харків» імені Ройтмана є спробою пояснити мудрість Харківської міської влади у розв’язанні складних питань управління житлово-комунальним господарством Харкова. Звісно, без пропаганди «мудрого Гєпи» тут не обійдеться жодна програма.

Програма «Експертиза» широко відома як продукт хронічних «лайнометів» Ігоря і Миколи, які досі думають, що йде виборча кампанія і треба з усіх сил «валити» Арсена Авакова. Мабуть, досі не знають, що Аваков давно за кордоном і подейкують, що повертатися не поспішає. Примітно, що програма «Експертиза» (інша назва – «Без акцентів») є покручем від аваківського продукту «Акценти».

Так само покручем від проекту Андрія Войцеховського «Я проти»  є програма «Я за», яка зранку до ночі показує «потьомкінські дєрєвні» Харкова і заповзято переконує глядача, що в цьому заслуга єдиної людини. Того самого мудрого Гєпи.

Що таке «Любов і місто» поки невідомо, але в силу тої компанії, в якій він буде народжуватися, можна припустити, що рівень такої любові буде відповідний.

Прикро, що десятки дійсно креативних й енергійних журналістів та класних технічних працівників кинуто Аваковим напризволяще. Так само гірко, що кожна харківська родина щодня буде бачити тупу кернесівську пропаганду біло-синього покращення життя.

Але треба дати відповідь на запитання, винесене в заголовок. Так хто ж дав Гєпє «Фору»? Чи не той самий Аваков? Який виявився звичайним наївним споживачем фантастики і кинув людей, які йому повірили.

Який пропонуємо вихід? Дуже простий – вимкнути телевізор і спілкуватися особисто один з одним. Так, як нам через століття говорить легендарний Степан Бандера: дійти до кожного українця.