Web Analytics
Сирський розповів, скількох російських військових взяли у полон ЗСУ на Курщині | MediaPort

Українська армія взяла у полон на території Курської області понад пів тисячі російських військових.

Про це на форумі «Україна 2024. Незалежність» розповів головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

«На сьогодні нами взято під контроль 1294 кв. км території, 100 населених пунктів, які розміщені на цій території. Також завдяки успішним діям наших військ ми суттєво поповнили обмінний фонд. На сьогодні на цьому напрямку взято в полон 594 військовослужбовця збройних сил рф», — сказав Сирський.

Олександр Сирський на форумі «Україна 2024. Незалежність» 27 серпня

За його словами, одним із завдань наступу на Курщині було відволікання сил противника з інших напрямків — передусім Покровського та Курахівського.

«Звичайно, ворог це розуміє, тому він продовжує зосереджувати основні зусилля на Покровському напрямку, де сконцентровані найбільш боєздатні його частини. Курська операція відволікла значну кількість його сил, на даний момент ми можемо констатувати, що близько 30 тисяч військовослужбовців вже перекинуті на Курський напрямок і ця цифра зростає. Поряд з тим, противник намагається знімати частини з інших напрямків, на Покровському він навпаки збільшує свої зусилля», — сказав Сирський.

Головнокомандувач зазначив, що операцію на території держави-агресора розпочали у відповідь на знищення прикордоння та задля випередження противника.

Олександр Сирський на Сумщині 22 серпня. Фото: president.gov.ua

«Кожного дня рф саме з Курського напрямку, території росії, обстрілювала наші прикордонні села, ми мали чисельні втрати серед мирного населення, зруйновані десятки наших населених пунктів. Крім того, противник зосереджував на цьому напрямку значну кількість своїх військ і планував проведення наступальної операції на цьому напрямку. З метою створення зони безпеки, припинення обстрілів з території рф, захисту цивільних об’єктів Сумської області, а також випередження противника угруповання Сил оборони 6 серпня розпочало проведення наступальної операції на Курському напрямку. І станом на сьогодні ми продовжуємо просуватися вперед, завдавати російським військам відчутних втрат у живій силі і техніці», — прокоментував він.

Російська армія «намагається створити кільце оборони навколо нашого наступального угруповання» і планує подальші контрнаступальні дії.

«Наші активні дії заважають цьому. Подальші дії наших військ на цьому напрямку будуть напряму залежати від розвитку операційної обстановки», — пояснив головнокомандувач.

Ситуація на фронті у цілому, за словами Сирського, залишається складною.