Web Analytics
Український науково-клінічний центр протезування у Харкові став комунальним | MediaPort

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації передали з державної до комунальної власності.

Цей процес тривав близько року, рішення прийняли 3 жовтня на сесії Харківської обласної ради. Заклад зможе залучати додаткові гроші, забезпечити протезуванням та реабілітацією військових не лише з Харківщини, а усього сходу України, каже голова облради Тетяна Єгорова Луценко.

«Можливості медзакладу унікальні. Пацієнти з ампутацією, черепно-мозковою та спінальною травмою зможуть отримати необхідну допомогу у відновленні, навчанні мобільності та здатності пересування. В центрі є методики та оснащення, роботизована техніка, яка дозволить як найшвидше відновитися військовим та цивільним», — прокоментувала Тетяна Єгорова Луценко.

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації працює у Харкові з 1946 року. У ньому допомагають пацієнтам з різних регіонів України. З 2014 року центр працює з військовими. До повномасштабного вторгнення установа обслуговувала 2 тисячі пацієнтів на рік, у команді працювало 250 фахівців. На початку 2022 року центр опинився під російськими обстрілами. Установа припиняла свою роботу, пацієнтів та обладнання — вивозили, а на початку цього року центр знову запрацював

Джерело: Харківська обласна рада

На сесії депутати також затвердили Порядок використання коштів обласного бюджету на відшкодування військовим, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання під час захисту країни. 

Захисникам та захисницям частково компенсують оздоровлення, якщо вони самостійно захочуть проходити санаторно-курортне лікування у будь-якій частині країни.